söndag 14 januari 2007

Statliga restriktioner

Livet på krogen har i alla tider styrts a samhällets alkohol-lagstiftning. När staten i början av 1900-talet ville få ordning på folk-nykterheten kom motboken och alkoholförsäljning på restauranger blev ransonerad. Alkohol fick endast serveras tillsammans med mat och genast kom en mängd nya ord och uttryck. Många beskriver verkligen sättet att få in drycken utan att behöva äta.
Klassikerna är "spritärtor", små gröna ärtor serverade i silverskål och "hit och dit mackan" som under en krogkväll gjorde många turer mellan köket och matsalen. Kan tyckas äckligt, men det var ingen som hade för avsikt att äta upp den.
Den som ändå tog sig en tugga, blev ofta överraskad av en gammal tuggbuss eller snus. Ibland var den spetsad med några tändstickor. Hade man som servis tur kunde man ibland hitta en extra dricksslant under ett slokande salladsblad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inga nya ord trots att jag spenderat en del av helgens timmar på lokal, födelsedagsfester och annat skoj.

Hittade dock ett litet ordspråk som har med just alkoholen att göra:

Alkoholisten förkortar sitt liv med femtio procent, men i gengäld får han under tiden fördelen att se dubbelt.