måndag 15 januari 2007

Calzone med hamburgare

Att baka en pizza som alla kommer att pröva och minnas är något som landets alla pizzerior numera tycks sträva efter. Det kan bli nästan vad som helst och jag har sett många märkliga matkombinationer. Den senaste varianten fick jag kunskap om i förra veckan då en journalist ringde och ville veta mer om olika sorts pizzor i Sverige.
Nu handlade det om en Calzone, som normalt är en inbakad pizza med tomatsås, ost och skinka inuti. Den skiljer sig i formen från de övriga pizzasorterna där alla ingredienser läggs ovanpå en rund degskiva. Gör man en Calzone ska degskivan vikas runt om ingredienserna, som då hamnar inuti pizzan. Namnet Calzone kommer för övrigt från italienskans calza, som betyder strumpa.
Nåväl, frågan handlade om en Hamburgercalzone och efter en stunds pizzaprat fick jag veta vad denna speciella sort av Calzone innehöll. Namnet ger kanske en viss vägledning eller vad sägs om en dubbel hamburgare med ost och sallad i ett bröd tillsammans med pommes frites, allt inbakat i en vanlig Calzone.
Hamburgercalzonen hade han hittat och ätit på en liten pizzeria strax norr om Skellefteå, så det är väl dit man ska åka om man vill bli riktigt proppmätt. Risken finns förstås att man hamnar i ett tillstånd av riktig paltkoma, som man säger i Norrland.

Inga kommentarer: