lördag 13 januari 2007

Mannen i dörren

Den första person man möter när man kommer in på en restaurang är mannen i garderoben. Hans uppgift har i alla tider varit att ta hand om gästernas ytterkläder, att hjälpa till med taxibeställningar och så förstås att diskret leda ut de överförfriskade och stökiga gästerna på gatan.
Yrkestiteln för denne man har varierat under åren, liksom de skämtsamma uttrycken. En av de första yrkestitlarna jag hittat är tamburmajoren och på gamla bilder syns hans rang på axelklaffarna. Självklart har han några underhuggare och jag associerar direkt till en strikt militärisk rangordning. På mindre ställen kallas han för rockvaktmästare eller garderobiéer och får en mängd skämtsamma titlar av sina arbetskamrater och ibland av gästerna.
Det uttryck jag gillar bäst är galoschjesus, ett omdöme han fick under den tid då herrar bar galoscher för att slippa få förstörda skor. Att hålla ordning på allas galoscher var en bedrift och han klarade det med hjälp av egenhändigt numrerade klädnypor i trä. Det skämtades om att han frälste gästerna från våta fötter. Det värsta man kunde kalla honom för var rockslusk.
Så förändras kroglivet och man börjar använda dörrvakter för att hålla ordning på krogkön och sortera bort de gäster man inte ville ha in på krogen. Dörrvakterna blir bodybuildare, använder ryska steroider och får det mindre smickrande uttrycket ryssnisse. En dörrvakt med iskall blick och fyrkantig kroppshydda kallades kylskåp.
Nu används yrkestitlarna entrévakt eller entrévärd och det låter i alla fall som om de är lite mer tillmötesgående och vänligare än tidigare.

Inga kommentarer: