söndag 14 januari 2007

Nytt år - ny lag

En ny lag har sett dagens ljus. En lag som ska minska svartekonomin på landets krogar. Det är i alla fall det man tror när man bestämt att det ska finnas en personalliggare på alla arbetsplatser. I liggaren ska det varje dag skrivas in personuppgifter och namn på dem som arbetar. Här ska även klockslaget för när arbetspasset börjar respektive slutar noteras.
Liggaren ska finnas tillgänglig för myndighetskontroll och enligt skattemyndigheten ska de hinna kontrollera minst 80 procent av alla krogar under detta år. Det verkar ju vid första anblicken ganska okey att man ska klämma åt dem som fuskar, men jag undrar förstås hur denna kontroll kommer att genomföras. Ingen myndighet verkar ha fått några extra eller ökade resurser för detta arbete. Så det blir väl som vanligt, man inriktar sig i första hand på dem som det är lätt att kontrollera. De krogar som är seriösa och som redan har ordning och reda på sina papper. Då kan man i alla fall stoltsera med fin statistik.
Ny lagstiftning i restaurangbranschen är däremot "mumma" för en ordletare som mig. Jag ser med spänning fram emot alla nya uttryck som kommer att födas detta år.

Inga kommentarer: