torsdag 11 januari 2007

After springvakt

Den som arbetat i ett kök eller restaurang känner väl till de timmar på eftermiddagen, mellan lunch och middag, då det inte kommer några gäster. Det är de timmar, som krögarna inte vill ha så många anställda inne eftersom de kostar för mycket. Arbetstiden förläggs därför till två arbetspass per dag med några timmars ledighet däremellan. Det kallas för springvakt.
I krögarvärlden började någon att titta närmare på "dödtiden" då varken gäster eller pengar flöt in till företaget. Så började man på fjällanläggningarna locka med After Ski och på sommararbets-platserna startade After Beach. Efter en dag i skidbacken eller på stranden ville man erbjuda unga människor att hänga i baren med en öl eller ett glas vin och lyssna på musik med artister. Det blev förstås försäljningssuccé!
I städerna blev snabbt After Work ett faktum. Man lockade gäster att komma in för att prata och koppla av med en öl eller ett glas vin efter jobbet. Ofta kombineras drickandet med olika specialare i matväg. Det senaste jag funnit är en afterworkbuffé.
Och vad gör man med nutidens alla shoppare som finns i våra stora städer? Jo naturligtvis erbjuder man After Shopping med shopping-buffé eller after noon the. Den senaste varianten fann jag förra året på en krog i Visby under Almedalsveckan. Där bjöds politiska talare och mediefolk in på After Speach, men här släpptes inga vanliga människor in.
Trots alla after-försök finns springvakter kvar på de allra flesta krogar, möjligen har de fria timmarna mellan lunch och middag blivit färre. Några allvarligare försök att bli av med springvakter har jag dock aldrig sett.

Inga kommentarer: