fredag 12 januari 2007

Livsviktigt

Det har alltid ansetts viktigt och hälsosamt att dricka vatten. Inte så underligt kanske, då en mänsklig kropp till 80 % består av vatten och att vi ständigt behöver fylla på vår depå.
I krogvärlden har man i alla tider lockat oss att dricka vatten med andra metoder. I början av 1900-talet var det hälsosamt att dricka brunn. Kurorterna erbjöd medicinska kurer med mineralrikt och radioaktivt vatten för att få gäster. Bordsvattnet Inverness, som lanserades 1929, var särskilt förnämt och hälsosamt. Ett källvatten på flaska, som var svagt alkaliskt, fritt från järn, kristallklart och starkt radioaktivt. Vem skulle lockas att dricka det idag?
Nya hälsorön trumpetades ut och vi fick se nya namn på bordsvatten. Några märken hängde med i utvecklingen, kolsyrades och ändrade efter hand sitt budskap till friskt, porlande och hälsosamt. Nu är källvattnet friskt, naturellt och lätt kolsyrat, ibland med en lätt smaktillsats. Allt för att locka oss att köpa istället för att vrida på vattenkranen.
Idag är det tack och lov ingen som höjer på ögonbrynen när man som gäst beställer ett glas vanligt kranvatten till sin lunch. Gör man detsamma på kvällen kan man möjligen höra kyparens skämtsamt säga en chateau la kommunal, när han noterar beställningen.

Inga kommentarer: