fredag 12 januari 2007

Rotarianer

De flesta av krogens gäster letar nyfiket i ordboken efter uttryck som passar in just på dem. De ler igenkännande när de finner något, kan se det humoristiska i situationen och förstår varför uttrycket används. Några har till och med ändrat sitt beteende på krogen. En av dem, en nötknäppare, knäpper inte längre med fingrarna för att få uppmärksamhet. Och det är väl bra om vi med orden hjälp kan få någon att ändra sig!
Alla uttryck är dock inte lika snälla. Det tyckte en rotarian som ringde och ville veta varför vi kallade honom och hans kollegor för råttor. Vi talades vid en stund, men han ville absolut inte förstå varför detta uttryck användes. Han återkom med en skriftlig begäran och fick naturligtvis veta att vi inte censurerar bort några ord ur vårt yrkesspråk.
Rotarianer är herrar, som regelbundet träffas i sina lokala avdelningar för gemensam samvaro och måltider. De vill ha bra mat och god service för minsta möjliga kostnad och de drar sig inte för att pressa priserna. De är kända för att hålla hårt i plånboken, inte en smula lämnas kvar på faten och inte ett endaste öre i dricks.
En gång hörde jag att någon av dem lämnade en hel krona i dricks till personalen. När jag kom dit fann jag enkronan bakom glas i en guldram med inskriften - skänkt av en rotarian. Det är väl sådant som kallas klarspråk.

Inga kommentarer: