fredag 23 februari 2007

Utan städare stannar Sverige

"Jag har alltid satt städyrket högt. Det är ett arbete som syns - speciellt när man låter bli att göra det. Jag tycker som ägaren till en stor fabrik. Han hade köpt två gamla lejon som vakthundar. Det ena lejonet åt upp städerskan. Direkt började man leta efter henne. Då sade det andra lejonet till sin kompis:
- Du är ganska dum som har ätit upp städerskan. För två veckor sen åt jag upp två ingenjörer och ingen har sagt något om att de är borta. Arbetet går lika bra. Men när städerskan är borta så märks det direkt."
Välfärdssamhället bygger till stor del på kvinnors arbeten i låglöneyrken och städ-ning är ett sådant. Det är också ett låg-statusarbete som sällan uppmärksammas, vare sig i museernas dokumentationsverksamhet, i forskningen eller i massmedia.
"Städare - skriv om ditt liv och arbete" uppmanade fyra fack-föreningar sina medlemmar och resultatet blev den här boken, som ingår i serien Svenska folket berättar. Bland berättelserna finns det några som handlar om städning i hotell- och restaurangbranschen.
Allt material ingår i Nordiska museets stora samlingar av själv-biografiskt material och intervjuer - en riktig guldgruva för kunskap-en om liv och arbete i Sverige.
Nordiska museets förlag, ISBN 91 7108 323 5

Inga kommentarer: