torsdag 15 februari 2007

En nostalgitripp

"Prinsesstårtor och wienerbröd. Galonstolar och spetsgardiner. Kaffedoft och rara servitriser. Förr hade varje småstad minst två, tre konditorier. Vart och ett med sin stil och sin stampublik. Men vart tog de vägen? År 1960 fanns det nästan 5 000 konditorier i Sverige. Tio år senare var mindre än hälften kvar. Idag kan man tro att alla dessa gamla miljöer är borta.
Så illa är det lyckligtvis inte. I Kondis-boken presenteras 57 klassiska kaféer och konditorier. Allt från antikvitets-fyllda sekelskiftessalonger till stilrena femtiotalsfik."
Det är verkligen tur för alla oss andra att det finns fotografer som är beredda att resa runt och dokumentera alla dessa gömda skatter. Med Kondisboken i näven kan jag leta upp ett gammalt kondis vid mina egna resor i Sverige. Och när hotellrummet känns för trist och instängt är det skönt med en promenad. Att hitta ett gammalt kondis, slå sig ner och ta en hederlig kopp kaffe kan kännas som extra lyx.
Har man tillbringat en del av sin ungdom på ett gammalt kondis, fikat och spelat jukebox är det lätt att få en riktig nostalgitripp bara genom att bläddra i boken!
ISBN 91-89614-10-0

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den måste man ju ha...och jag minns mitt ungdomsfik där vi fikade tillsammans innan vi skildes åt för att gå vidare till gymnasiet. Fiket finns kvar men inte atmosfären...inte det dignande kakbordet där man fick äta hur mycket som helst för en enhetlig peng.

Frukostflingan sa...

Välkommen till min blogg christina w, och hoppas du lika mycket glädje av nostalgiboken som jag fått!

Anonym sa...

Man kan inte tala om svensk restaurangkultur och komma undan Torsten Ehrenmark. Mat var en viktig beståndsdel i hans liv, och äta var en av favoritsysselsättningarna. Om detta har han berättat i "Med Sås På Slipsen", "En smörgåsätares bekännelser" och en driva andra böcker. Han kunde också berätta om den där Domusrestaurangen med "B_nig ka_lvst_k m_d grädds_s" som stod på den där blå flanelltavlan med vita plastbokstäver - en Domusrestaunrang som måste ha fostrat generationer av lunchätare med Grillbiff, Panerad Fisk och Gulaschgryta....

Frukostflingan sa...

tack för tipset calle, jag ska försöka hitta den boken och läsa, ska bli kul att följa livet på en domusrestaurang...

blå flanelltavla och vita plastbokstäver, det var ett tag sedan det användes...