söndag 20 januari 2008

Quizmaster

När jag får in ett nytt krogord uppstår ofta fenomenet att några fler ord dyker upp. Förra veckan fick jag in ordet "pub quiz" och i kommentarerna dök quizmaster och quizmistress upp! Och visst förstår jag att det är dessa personer som leder själva fråge-tävlingen, men de kan ju inte vara quizmaster eller quizmistress på heltid.
Frågan är nu bara vilket krogyrke de har i vanliga fall?

5 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Jag lade in ett svar på min egen blogg. Men jag tar det gärna igen.
På Pickwick i Malmö, där jag går och quizzar, är det barchefen och några av bartendrarna som turas om att hålla i quizet varje onsdag.
Jag tror de får en extra hacka i lönekuvertet varje gång de gör det, men de tycker det är kul också och har gjort frågandet till en skön konst.
För många år sedan hade man även en inhyrd, engelsktalade, quizmaster. Men nu är det enbart pubens egen personal som håller i quizkvällarna.

Frukostflingan sa...

jah hollis; tack, du är en riktig pärla, så nu ska jag bara plocka in dessa ord i listan!

Stellan sa...

Jag nämnde ju min bekanting Peter i Varberg i ditt förra inlägg. Han lever på quizmastrande, dj:ande och studiomannande. Konstiga verb där, jag vet inte vad man ska kalla dem annars. Hur som helst: han äralltså discjockey, studioman och quizmaster.

Frukostflingan sa...

stellan; tusen tack, du är också en riktig pärla, jag får nog modifiera förklaringen till orden lite, det tål att tänka på en dag eller två!

Jah Hollis sa...

Quizmaster/quizmistress är kort och gott den person som ställer frågorna vid ett Pubquiz (kan vara anställd vid puben eller inköpt).