onsdag 2 januari 2008

Miljömat

Ord som jag hör att alltfler i krogbranschen använder sig av idag är ekomat och miljömat. Det är klart att jag nyfiket har frågat kockarna om varför de använder orden och bett dem förklara betydelsen av orden. Inget vetenskapligt alls utan bara för att kunna skriva in dem i krogordboken.
De allra flesta vet precis vad de talar om och förklarar villigt betydelsen. De talar sig mycket varma för att sådan mat dessutom smakar mycket bättre. Några svarade väldigt svävande och en kunde inte ge något svar alls. Han trodde det var ett nytt "inneord" i krogvärlden eftersom kocklandslaget "snackade" om ekologiska recept.
Ekomat, som egentligen är en förkortning av ekologisk mat, produceras utan tillsatser av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Miljömat är närproducerad mat, alltså mat som inte har åkt runt halva jorden för att nå oss som konsumenter, bidrar inte till växt-huseffekten eller med onödiga utsläpp av koldioxid. Men miljömat kan också vara ekomat, hållbart för miljön.

Miljömat har också blivit namnet på en ny hemsida som Ekocentrum har öppnat och där kan man gå in och analysera sina egna recept ur näringsvärdes- och miljösynpunkt. Kul, nyttigt och lärorikt!

5 kommentarer:

Emma sa...

Håller med sidan är bra. Har använt den till och från det senaste halvåret, dock mest för att kolla näringsvärdet men det blir också en och annan titt på miljökommentarerna.

Paula sa...

Tack för länken! Det som framför allt intresserar mig just nu är miljösynpunkten på transporterna! Det är ju orimligt långa transporter för de flesta råvaror, och där tycker jag vi har mycket att lära, att handla lokalproducerat i större utsträckning. Fast för tillfället är det väl lite skral tillgång på sådant, hihi om man nu inte pimpelfiskar förstås!
Apropå make-over, såg att det numera finns hushållspapper "gourmet", ska man äta det tro? Ha det!
http://paulaz.se

Frukostflingan sa...

emma; visst är den bra för att kolla näringsvärdet, men jag tycker det är intressantare med miljökommentarerna, man lär sig en del...

paula; visst kan det vara svårt ibland att hitta varor som är lokalproducerade, men det blir hela tiden bättre då fler frågar efter sånt.
*skrattar gott* hushållspapper gourmet har jag aldrig stött på...

kocken sa...

Hej du, hos oss snackar vi mycket om miljöpåverkan och vi säger klimat-mat om miljö-mat.
Kan det va´ nå´t för ordlistan?

Frukostflingan sa...

kocken; tack för detta nya ord, det ska givetvis in bland mina nya ord!