fredag 16 mars 2007

Stoppa regeringens nya attack

Igår hittade jag ett viktigt brev i min e-postlåda. Det kom från Kjell Hanseklint i Skellefteå och innehöll en uppmaning om att rädda En bok för allas utgivning av böcker för vuxna. Det var ett öppet brev till svenska regeringens kulturminister, alldeles för viktigt att bara lägga åt sidan.
Rädda En bok för allas vuxenutgivning!
Förlaget En bok för alla har tack vare statligt stöd kunnat ge ut billig kvalitetslitteratur för barn, ungdomar och vuxna sedan 1976. Via engagerade lokal- och arbetsplatsombud bedriver dessutom förlaget en viktig läsfrämjande verksamhet.
En bok för alla är och har även varit en viktig aktör och förutsättning för att vi bland annat i Skellefteå, i projektet Läs för mig pappa, har kunnat ge småbarns-fäder en utbildningsdag som syftat till att ge de deltagande fäderna kunskaper om barns språkliga utveckling och kunskaper om vilken roll de kan spela för de egna barnens språk-utveckling.
De stora klass- och könsmönstren när det gäller tillägnandet av litte-ratur och vår insikt om att föräldrars läsvanor spelar stor roll för kommande generations språkutveckling har gjort att vi i decennier har satsat på och jobbat läsfrämjande bland våra medlemmar. Med vårt helhetsperspektiv på läsfrämjande verksamhet på våra arbets-platser ter sig regeringens signaler om att dra in stödet till En bok för allas utgivning av billig kvalitetslitteratur för vuxna som att regeringen önskar vidga språkklyftorna ytterligare.
Vad vi förstått är ert bärande argument att stödet till En bok för allas vuxenutgivning skulle snedvrida konkurrensen. "Ingen i bok-branschen ser En bok för alla som ett hot mot den egna utgiv-ningen", skriver litteraturkritikerna Magnus Eriksson i SvD den 22 februari. "Ingen har kunnat visa att utgivningen av En bok för alla har snedvridit konkurrensen, såvitt jag vet har ingen påstått det", skriver Magnus i samma artikel.
Vi tror att Magnus Eriksson har rätt. Vi är övertygade om att vi har lättare för att nå nya läsare om vi kan erbjuda billig kvalitets-litteratur i den läsfrämjande verksamheten på våra industriarbets-platser. Det ger på sikt fler läsare men också fler som söker sig till bokhandeln och biblioteken för att köpa eller låna skönlitteratur. Vi är övertygade om att de kommersiella förlagen delar vårt synsätt.
Vi hoppas med detta brev få Dig och Regeringen att skrota planerna på att dra in det statliga stödet till En bok för allas vuxenutgivning av skönlitteratur.
Styrelsen för IF Metall Norra Västerbotten
Min förhoppning är givetvis att fler ska vakna och agera mot borgerlighetens nedrustning. Om du inte vet vad En bok för alla är eller vad de gör kan du klicka in dig på deras hemsida här!
Upp till kamp för fortsatt god och billig vuxenlitteratur! Skriv, prata och gör det du kan!

Inga kommentarer: