måndag 5 mars 2007

Blockadvakt

Befinner mig i Göteborg den här veckan och naturligtvis passade jag på att besöka de tappra fackliga eldsjälarna, som troget står kvar utanför den omtalade salladsbaren. De har nu funnit där i precis tre månader och kommer att stå kvar till dess ett kollektivavtal är påskrivet.
Det är förvånansvärt tyst och tomt utanför salladsbaren. Några bilar kör sakta förbi, förarna hejar och ropar uppmuntrande till blockad-vakterna. Några personer går förbi på gatan, stannar till och pratar, de säger att det är bra att facket står kvar.
Det är lika tomt inne i salladsbaren som det är utanför. De som skrek värst om fackets maffiametoder har tystnat helt, kanske blev det för kallt och blåsigt för dem. Och alla som skulle stödäta finns inte heller kvar och jag antar att de förätit sig på sallad eller så var det inte roligt längre.
Jag är full av beundran över allt det arbete som görs i det tysta för att fler arbetsplatser ska teckna kollektivavtal. Och alla förtroende-valda som på sin lediga tid har kommit dit för att stå blockadvakt har gjort en enastående insats. I snålblåsten växer kampviljan!

Inga kommentarer: