onsdag 21 mars 2007

I ett hus i Göteborg

När jag var i Göteborg för några veckor sedan besökte jag Folkets Hus. Det ligger vid Järntorget och är på många sätt ett fantastiskt hus, väl värt ett besök. Att det är arbetarrörelsens hus går det inte att ta miste på när man kommer in i port nummer ett. Det är entrén till alla fackföreningars expeditioner och här har vart och ett av de åtta våningsplanen utsmyckats med stora väggmålningar, som skildrar både dagens och gårdagens arbetsliv i Göteborg.

Den gamla hissen knarrar och skakar betänkligt på sin väg uppåt, men en som kan hissar säger att den är kanonsäker, vad nu det kan betyda! Letar under tiden fram mobilkameran för att ta några bilder. Att kvaliteten inte blir världsbäst vet jag, men bilderna duger säkert som inspirationskälla.

Längst upp finns Hotell och Restaurang Facket med en modern väggmålning av gamla och nyare yrkesgrupper friskt blandat med miljöer från hotell, barer och olika typer av restauranger.


Går trapporna nedåt och finner en mycket detaljrik målning från ett äldre tryckeri. Har ingen aning om vilket år hela tryckeriprocessen digitaliserades, men inser plötsligt att arbetet på ett tryckeri måste ha varit fyllt av både slit och stress för att vi andra skulle få läsa en tidning varje dag.

Längre ner finner jag en lika detaljrik målning av ett gammalt bygge och här blir jag blir stående ganska länge. Här arbetar kvinnor och män, sida vid sida med allt slags byggarbete. Att arbetet var mycket tungt och slitsamt kan jag se på alla krokiga ryggar.


Kvinnorna som sitter och knackar tegel får mig att tänka på hur deras händer måste ha sett ut. Ingenstans kan jag skymta några arbetshandskar, skyddshjälmar eller skyddsanordningar och det är tydligt att ingen arbetare värderades särskilt högt på den tiden.


På en våning skildras arbetet på Volvo-fabriken, en göteborgsk stolthet. Här paraderar många färggranna Volvo-bilar av olika års-modeller tillsammans med det löpande bandets alla yrkesarbetare.


Till och med ordningsmakten har fått vara med på en målning från en 1 maj-demonstration i det gamla Göteborg.

Inga kommentarer: