söndag 6 maj 2007

Änglar över Kallhäll

I går var jag i Gamla Folkets Hus i Kallhäll för att se musik-teatern "Änglar över Kallhäll". Och när man steg innanför dörrarna kunde man i dubbel bemärkelse känna doften från svunna tider.
Musikteatern handlar om hur människorna i Kallhäll levde då och idag. Kallhäll var ett samhälle som helt byggdes upp på Bolinders villkor och eftersom han var den enda arbetsgivaren, kunde han likt en godsherre, bestämma över arbetarna.

"Bolaget uppförde arbetarbostäder, först i anslutning till fabriks-området och längre fram i Bolinderbyn. Däremot tilläts inga privata bostäder. De anställda som ville bygga egnahem fick göra det utanför Kallhäll. Det samma gällde för arbetarrörelsen. En tomt för Folkets Hus fick sökas i Björkliden utanför bolagets domäner." Mer fakta om industrihistorien finns att läsa HÄR!

Kajsa-Stina som levde då får nu i sin himmel ett uppdrag av Gud att se efter hur det står till med människovärdet på jorden idag, nu när människorna har bostad och mat för dagen. Vi får följa Kajsa-Stina, som i många tankeväckande scener, möter dagens stressade invånare i Kallhäll.

En fantastisk uppsättning med många medverkande, både äldre och yngre. Ett stort tack till Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla, som lyckats så väl i sina strävanden.

Inga kommentarer: