lördag 5 maj 2007

Att servera en cocktail

Satt i solen en stund och bläddrade i Svensk Hotellrevy från 1924, fann en artikel om ordet cocktail och fick en förklaring till ordets bakgrund. Vet inte om den är sann, men det är i alla fall värt att undersöka. Ordet cocktail betyder egentligen "tuppstjärt" vilket är svårt att förknippa med den isade drinkblandning vi är vana vid, men här kommer förklaringen från 1924.
"För många år sedan brukade en engelsk godsägare besöka en gästgivaregård i Kingstone, där det hölls tuppfäktningar. En dag var den finaste tuppen borta och det blev gråt och tandagnisslan. Om ett par dagar var den dock tillbaka och godsägaren var över sig av förtjusning. Han befallde skänkmamsellen att sätta fram allt vad huset förmådde av dryckesvaror för att de närvarande skulle kunna fira tuppens uppståndelse.
Flickan missförstod ordern. Hon blandade gin, öl, likör, whisky, porter, vin och is och serverade den kraftiga drycken å sällskapet, som i glädjen döpte den till cocktail."
Sant eller inte, men en kul förklaring är det!

6 kommentarer:

Anonym sa...

En sköna säkert, men mycket väl en sådan jag kan köpa!

Frukostflingan sa...

Det finns så många skrönor i krogvärlden, men jag håller med dig jim, den är lätt att köpa! :-)

Anonym sa...

Gissar att gästerna hade viss huvudvärk dagen efter ... vilken häxblandning ...

Frukostflingan sa...

*skrattar* kul tanke du förde upp humlan, man säger ju ofta häxblandning... undrar var det uttrycket kommer ifrån... måste undersökas!

Anonym sa...

jag har hört att ordet från början hade något med "stjärtfjädrarna" på fracken att göra, vet dock inte riktigt vart kopplingen till dryck kommer in...
så jag antar att din variant var bättre :)

Frukostflingan sa...

Ja du jonna, det finns säkert många finurliga förklaringar :-)