onsdag 25 april 2007

Coola krogen

Den här boken kom till efter ett möte med Lena Kallenberg, som är en av de författare som skrivit under författaruppropet för En bok för alla.
Vi satt mitt emot varandra på tåget och resonerade kring områden som författare gärna skriver om. Jag beklagade mig som vanligt över att det är så få som skriver skönlitterärt om krogvärlden. Och då menar jag att handlingen verkligen ska utspela sig i krogmiljö med dem som arbetar i fokus.
En tid efter vårt samtal ringde Lena upp och sa att hon hade en idé, som hon gärna ville berätta om. Och där började vårt samarbete, som så småningom ledde fram till boken som handlar om livet i krog-världen. Lena var ute i många krogmiljöer och snackade med personalen, både fram-för och bakom svängdörrarna. Hon stod med dörrvakter och pratade med polisen och krogkommissionen. Hon samlade helt enkelt fakta för sitt skrivande.
I boken, som fick namnet Coola krogen, får vi följa Gloria Andersson som just lämnat restaurangskolan och ska börja på sitt första riktiga jobb. Äntligen får hon flytta till Stockholm, men jobbet på restaurang C.K. är minst sagt annorlunda än hon tänkt sig. Gloria möter en tuff värld i form av en usel arbetsmiljö och hårda villkor men också skratt och gemenskap. Svarta affärer gäller såväl mat och dryck som droger och personal. Gloria dras in i allt märkligare och våldsamma händelser. Krog-världen i Stockholm är något helt annat än grillkiosken hemma i Tierp.
Boken gavs ut i samarbete med Hotell och Restaurang Facket och förlaget En bok för alla, där den idag går att köpa för bara 26 kronor. Inom HRF har under en period alla medlemmar som deltagit i fackets Medlemsutbildning fått boken och för många har det blivit den första skönlitterära bok de läser. ISBN 91-7221-381-7

Inga kommentarer: