lördag 23 februari 2008

Vikingars gästabud

Idag ska jag inspireras av Vikingars gästabud, som är en trevlig liten matbok. Den inbjuder till en annorlunda kulinarisk och kulturell resa, man tar så att säga köksvägen in i vikingarnas värld och finner en förvånansvärt rik och omväxlande matkultur.

Skribenterna försöker sätta oss in i hur vikingarna levde i Skandinavien, hur var-dagen såg ut och hur det dagliga livet kunde påverkas av resandet och handeln. Och så förstås, hur ett riktigt gästabud skulle ordnas.
Boken bjuder dessutom på ett femtiotal recept baserade på råvaror som fanns tillgängliga i vikingatidens kök.
Potatis, socker, konser-veringsmedel och färg-ämnen fanns inte i Sverige på vikingatiden och vi hittar det inte heller i denna bok.
Med hjälp av bokens läckra recept kan man ställa till med ett riktigt vikingatida gästabud. Och det vattnar sig i munnen på mig när jag tänker på Pepparrotsspäckad lammstek med örtsås, Äppelfläsk och Honungsgalaserade rotfrukter. Och därefter Saffransgräddkaka, Lingonpäron eller Honungskaka.
Om vill man ha någon riktig vikingatida dryck, kan man prova att brygga sitt egna Bärsärkamjöd.
ISBN 91-7709-617-7

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var med om ett boendeexperiment i en återuppbyggd järnåldersbyggnad efter norrlandskusten för några år sedan. Vi tillagade sik i matgrop.
Det smakade mest fisk och grus.
Dina recept är nog herremannarätter och knappast vad slavarna åt på vikingatiden.
Säkert spännande och gott, dock.
Concrete Kid

Frukostflingan sa...

Concrete Kid; det är som det låter, mat som sattes fram när man höll gästabud och boken handlar om det vikingatida bruket där man odlade en säd och rotfrukter, höll sig med höns, svin, lamm och getter, samt det vilda man jagade - fågel och vildsvin.
Och det var nog inte någon mat som serverades till några slavar!