torsdag 7 februari 2008

2008 - Språkens år

FN och Unesco, organisationen för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation har utsett 2008 till språkens år. Under devis-en ”languages matter” vill Unesco främja arbete med att alla språk i världen stärks och man uppmanar alla regeringar och nationella organisationer att stärka och värna om sina språk, i synnerhet de små och svaga språken.

Har hört någonstans att ett språk måste innehålla minst 4 000 ord för att räknas som minoritetsspråk och just det har blivit min magiska gräns för samlingen av nya krogord.

I boken "Galoschjesus..." finns lite mer än 2 400 och med de ord som kommit in sedan boken trycktes har det hunnit bli nästan 3 000. Bara tusen krogord återstår alltså! Phuu!

5 kommentarer:

l*eva sa...

Egentligen är jag lite skeptisk för *särskilda år* för särskilda saker.
Men ett SPRÅK-År faller mig i smaken! *L*

Svenska är väl nästintill ett minoritetsspråk...alltså den genuina svenskan?
Samiska och Tornedalsfinska...för att inte tala om Älvdalska...?
De tre sista begriper jag inte en mening av ens...
Det finns säker många, många fler!!

emma sa...

Låter som en bra idé. Har ni funderat på en bok nr2?

Frukostflingan sa...

l*eva, jag är faktiskt också ganska skeptisk till dessa särskilda år, det blir oftast ett kort fokus på ämnet och sedan faller allt i glömska igen! Det är dock kul att raljera lite!

emma; Galoschjesus är faktiskt ordbok nummer tre, det har vuxit hela tiden så någon gång kanske det blir krogordbok nummer fyra!

Marianne sa...

Jag hoppas det blir en fjärde bok. Den är uppskattad på arbetsplatsen och vissa tv kändisar är trogna läsare av dina ordböcker.
En stor del av historia sparas till framtiden på detta sätt och det tycker jag är bra. Tack för ditt enorma engagemang nu som förr!

Frukostflingan sa...

marianne; tusen tack för de uppmuntrande orden, de värmde verkligen! Jag hoppas och tror på en fjärde bok, men vem vet!
Mitt engagemang är det i alla fall inget fel på! Kram!