tisdag 12 juni 2007

Golvmoppen & Pepparkvarnen

Idag tänker jag presentera en bok med många små, fina berättelser om det viktigaste verktyget. Att arbeta med ord, verktyg och människor är alltid lika roligt. Det ger mycket kunskap, men skapar också spänning, inspiration och engagemang. Golvmoppen & Pepparkvarnen var en fortsättning på det arbete som Hotell och Restaurang Facket startade 1995, för att på olika sätt dokumentera branschens och medlemmarnas kulturarv.
I förordet skriver folklivsforskaren Ulf Palmenfelt bland annat:
"I centrum står verktygen, arbets-redskapen. Det är påfallande med vilken närhet och ömhet, ja nästan kärlek man omtalar sina redskap. Någon har knutit fina små rosetter på sin dammsugare, andra har gett egen-namn åt pepparkvarnen och flera känner sig nakna utan sin korkskruv eller kockkniv. En sådan inställning är, tror jag, typisk för den skicklige arbetaren som har blivit ett med sitt verktyg. Samtidigt ska man lägga märke till den lågmälta kommentaren från en kvinna i Nässjö: "Verktyg var lite svårt. För mig betyder arbetskamraterna väldigt mycket..." "
I boken finns många fina verktygsberättelser som medlemmarna i Hotell och Restaurang Facket skrev ner inför LOs 100-årsjubileum 1998. Golvmoppen & pepparkvarnen går fortfarande att köpa via HRFs hemsida och kostar 55 kronor. ISBN 91-973453-0-X

2 kommentarer:

FamiljenFriluft sa...

Jo, kan känna igen mig att man känner sig naken utan kockkniven. Nu väntar jag bara på din fina krogorg-ordbok skall dimpa ned i postlådan också, för att insupa mer krogkultur.

Vilken trevlig blogg du har, förresten.

Bra jobbat!

Frukostflingan sa...

Tack Jesper, för att du skriver att du gillar bloggen, man behöver ett och annat uppmuntrande ord ibland. Hoppas nu också att du slipper vänta för länge på brevbäraren.