onsdag 23 april 2008

En ros mot en bok

En ros mot en bok var den ursprungliga idén bakom Världsboksdagen som firas den 23 april varje år. I Spanska Katalonien har man länge firat skyddshelgonet St Georges denna dag genom att ge en bok i gåva till den man tycker om och få en ros tillbaka!
FN-organet Unesco, med ansvar för bland annat utbildning och kultur, beslutade 1995 att utse den 23 april till världsbokdagen och i år firar vi alltså dagen för trettonde gången.
Själv firar jag denna dag på mitt speciella sätt. Först ett besök på något antikvariat och jag har varje gång hittat något kul att ta med mig hem. I år blev det en skrift om Den Gyldene Freden, en gammal krog i Stockholm, som bland annat gästades flitigt av Bellman.
Skriften är en riktig liten godbit för en så´n som jag. Den är fylld med historiska fakta om gästerna, krögarna och kroglivet på den tiden. Den innehåller dessutom lite trevligt bildmaterial, som jag tänker komma tillbaka till i ett annat inlägg. Skriften är väldigt vältummad, men den trycktes 1947 på Fritzes bokförlag så det får man väl överse med.
Det andra jag gör denna dag är att lämna en bok på sätet när jag åker med pendeln till och från stan. I boken skriver jag en hälsning - ta gärna med dig boken och när du läst färdigt kan du lägga den på ett annat säte. I år la jag ut Coola krogen och jag hoppas nu att några personer får en läsupplevelse!

7 kommentarer:

Marianne S sa...

Har alltid haft näsan i en bok, eller helst fler på samma gång. Min familj har aldrig riktigt förstått den kärlek till böcker som jag har. Men när jag mötte dig för första gången bärandes på korgen med måsungen och näsan i en bok förstod jag att det fanns fler bokdårar som jag. Passar på att tacka för alla de böcker jag under åren fått av dig. En del har vandrat vidare bland gäster samt personal på ett av Värmlands hotell. Önskar att alla hade någon som visade böckernas underbara värld för dem, precis som du gjort för en generation av då unga HRF:are!
Tack för det och kram till dig!

l*eva sa...

Vilken berömvärd idé!

Idén ska jag framföra till *typer*, som både skriver och åker pendeltåg!

Frukostflingan sa...

marianne; Tack för att du tittar in här, jag blir så glad varje gång du skriver något! Och jag är glad att jag kunnat dela med mig av böckernas värld till så många!

Måsungen, ja den minns jag mycket väl och Hasseludden och alla glada och förväntansfulla HRF:are!
Det väcker goda minnen till liv och jag har nog måsen på ett kort någonstans, så jag får väl rota runt ett tag och skriva om den tiden.
En stor kram tillbaka och ha det gott i vårsolen!

l*eva; Det är inte jag som kommit på idén, det var någon annan, men jag har alltid tyckt om den.
Och jag skulle bli väldigt glad om jag fann en bok på ett pendeltågssäte! Jag skulle skriva en egen hälsning till nästa läsare!

emma sa...

Vad kul, jag skulle bli jätteglad om jag hittade en intressant bok att läsa, i en annars ganska tråkig situation.

Frukostflingan sa...

emma; Ja tänk om alla som har böcker stående och inte vet var de ska göra av dem tog med sig en bok och la på ett säte någonstans! Vad trevligt det skule bli...

Liz1e sa...

Fastnade för "Coola krogen" - hoppas den finns att få tag i fortfarande. En perfekt present till kär make.

Frukostflingan sa...

liz1e; Hoppas du får tag i boken någonstans, annars brukar jag ha små tävlingar där jag har boken som vinst!