måndag 21 april 2008

Kafferep

Har du någon gång funderat över varför man säger kafferep? Det hade i alla fall inte jag gjort innan jag läste om det i den lilla fikaboken. På en sida med kaffekuriosa läser jag;
"När det rådde kaffeförbud i Sverige under 1700- och 1800-talen, trotsade människorna statsmakten och drack kaffe i smyg. Det hände att polisen gjorde razzia. Det sägs att kvinnorna dolde kaffekannan genom att hänga den i ett rep under kjolen, därav ordet kafferep."
Så nu har i alla fall jag lärt mig något nytt om kafferep, om man nu ska tro på det som står i fikaboken!

12 kommentarer:

cS sa...

Kaffe är ju västvärldens vanligaste "drog". Inga direkta biverkningar men väl abstinensframkallande. "Huvudvärk, trötthet, initiativlöshet och mild depression" när man inte får sitt fika. Jag känner det tydligt när jag är ute och exempelvis vandrar och Skalmanklockan passerats. Intressant med kafferep.

Åsa! sa...

Får hoppas att kaffet inte var alltför nykokt...

Anna sa...

Fast betydelsen tvistar de lärde om, tydligen är ursprunget till ordet kafferep höljd i dunkel och ingen vet riktigt var det kommer ifrån, här finns en annan liten utläggning om ordet ifråga: http://www.svd.se/kulturnoje/mer/sprakspalt/artikel_403201.svd

Frukostflingan sa...

cs; visst är det en sorts drog och symptomen stämmer alldeles förbaskat bra på mig också!

åsa; kul tanke du för fram, jag undrade också hur man kan gå med en varm panna hängande under kjolen!

anna; tack för tipset, det finns säkert flera förklaringar och ingen som kan hävda den rätta.

l*eva sa...

Eftersom *tanten* är saligen nergrävd, så undrar jag:
-Finns några som överhuvudtaget anordnar kafferep nu för tiden?

Numer heter det kanske *fikastund* i stället?

Frukostflingan sa...

l*eva; jag hör ibland kafferep när jag är på landet, men i storsta´n säger man mycket riktigt fikastund! Så tanten finns tydligen kvar på landsbygden i alla fall!

Liz1e sa...

l*eva, att fixa kafferep är bland det roligaste som finns! Att få ta på sig hatt, klänning och plocka fram lilla "fula" tantväskan som säkert finns i någon gömma och mumsa på kakor och drick mängder med härligt, starkt kaffe. Ingen av mina väninnor (i ålder 30-45) har någonsin tackat nej till kafferep på terassen.

Frukostflingan sa...

liz1e; oh vad roligt att höra att kafferepet lever och frodas!

l*eva sa...

flickor: Jättekul, att kafferepet trots allt finns kvar!

Min barndom var rätt mansdominerad...så kafferep, var nog något jag bara hörde om.
Män och kafferep, har jag då aldrig hört talas om.
Själv har jag aldrig fixat något kafferep, men otaliga fikastunder, har det allt blivit!

Frukostflingan sa...

l*eva; att kaffe är viktigt för de flesta råder det väl inga tvivel om så, länge leve tanten, kafferepet och fikastunden!

Lisbeth sa...

Jag hoppas verkligen att traditionen att träffas på ett kafferep kan återupplivas. Jag håller just på med att förbereda en lektion i hemkunskap, där vi ska baka bullar (kanel förstås) sju sorters hårda småkakor, inga kladdiga hör hemma på ett kafferep. Jag tänkte att eleverna skulle avsluta kafferepet med en härligt gräddig tårta. Vi ska duka med vit duk och porslinskoppar med fat. Det vi inte ska göra är att sladdra och skryta, utan umgås, må bra och ha en trevlig stund. Kanske som Pippi på hennes kafferepsbesök eller som det Bror Hjort så fint avmålat.
Kanske ses vi på ett kafferep en lördagseftermiddag klockan tre?/Lisbeth

Frukostflingan sa...

lisbeth; Vad trevligt med ett riktigt kafferep där det serveras på vita dukar. Och man vet aldrig vem man träffar på ett riktigt äkta kafferep!