söndag 27 april 2008

Vilken soppa

I riktigt gamla recept fick man inte bara lära sig att tillreda en maträtt, man fick också lära sig hur man skulle gå tillväga för att ta död på djuret som skulle tillredas. I Svensk Hotellrevy fanns på 1920-talet en sida som bar rubriken Kokkonsten. Här publicerades regel-bundet recept och andra nyttigheter, som anställda i krogbranschen borde känna till.
Potage á la tartue clair eller sköldpaddssoppa var en sådan maträtt. Den serverades på många av våra fina restauranger och jag kan minnas att till och med jag, någon gång i början av min mat-salskarriär, bar fram rykande heta soppskålar med denna delikatess.
Tack och lov var det någon som satte stopp för hanteringen av sköldpaddorna. En och annan gäst protesterade förstås och tyckte att det var förfärligt att man tog bort denna underbara soppa, men jag kan inte minnas att det förekom någon större diskussion om utrotningshotade djur på den tiden.
Så här såg i alla fall receptet ut och om du inte vill veta alla hemska detaljer ska du låta bli att klicka på bilden! Hade lagt in bilden här men den gick tyvärr inte att klicka på den för att få den större, så du får klicka på bilden i förra inlägget så ska det fungera.
Det är sån´t strul, som jag ibland kallar för en riktig soppa! Och för mig återstår det nu att föra in de gamla krogorden i min krog-ordlista, men först måste jag ta reda på mer om besluten som ledde till att soppan försvann från våra matsedlar.

5 kommentarer:

cS sa...

Jaha, 60 kg sköldpadda var det:-) Men i min barndom åt vi "förlorad sköldpadda". Man kunde köpa det på burk i Danmark. Madeirasmaken fanns nog i alla fall.ekatwlW

Frukostflingan sa...

Det här var intressant, jag visste att det fanns äkta och oäkta sköldpaddssoppa, men jag har aldrig hört förlorad? Kan det möjligen ha varit den oäkta sorten?
;-) Det var säkert Madeiran som satte smaken på soppan!

emma sa...

Jag har utmanat dig på min blogg. Känner du att du har tid kan du ju svara.

l*eva sa...

Funderade på att inte kommentera...eftersom den *soppan* gör mig illamående vid bara tanken.
Inte nog med det, såg ett program på Discovery om stora, stora sköldpaddor...som såg så kloka ut, strax efter att jag läst Ditt inlägg.

Frukostflingan sa...

emma; Tack för det, jag ska ta mig en funderare för det var ganska många frågor. Det blir i alla fall ingenting skrivet förrän nästa vecka!

l*eva; Det är väl bra att du skriver vad du tänker, jag gillar inte heller att man utrotar djur...
och det var kanske lite otur att du tittade på ett program om dessa djur precis efter att du läst inlägget...
Jag hittade ett antal nya eller kanske ska jag säga k-märkta krogord för det är nog väldigt ovanligt med äkta soppa i vårt land.