fredag 11 december 2009

Kockens byxor

Fick en fråga för lite sedan om de kläder som en kock har på sig och har fastnat ordentligt i mängder av detaljer. Att en kock förutom den vita kock-rocken och förklädet också har ett par speciella kock-byxor tänker man inte så ofta på.
Jag har pratat med kockar och letat fakta om varför kock-byxorna oftast var gjorda av svartvit-rutigt bomullstyg? Det finns även byxor som är svarta med vita ränder. Svaren jag fått har bara handlat om att byxorna ska vara lätta att tvätta och sköna att bära så därför är de gjorda av bomull.
Men varför var de svartvit-rutiga eller randade? Vet du något om detta? Skriv en rad och berätta! Har du en bra och trovärdig förklaring lovar jag att skicka dig en fin krogbok.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, jag har aldrig tänkt på att rutorna har någon betydelse!
Ha en bra kväll!
Hälsningar från "kocken"

Jesper sa...

Det är som mycket annat - en fråga om tradition. Rutiga byxor lär ha varit mode i franska hovköket innan revolutionen och det som var hippt i frankrike (t.ex. rutiga byxor) spred sig ju som en fluga ut över världen.

Hit lär "rutiga kockbyxor" kommit ungefär vid sekelskiftet till artonhundratal, då gamla franska kockar efter revolutionen sökte sig till andra jobb ute i europa och började jobba på bl.a. hotell i stället för i olika aristokratiska hemkök.

Vem som tog byxorna till Sverige står tyvärr inte att finna i något av de mathistoriska uppslagsverk jag har. Men svaret är alltså "de har alltid - eller sedan början av 1800talet - varit svartvitrutiga. Och därför är de det fortfarande.

Frukostflingan sa...

kocken; ja ungefär så sa jag också...

jesper; att det var fråga om tradition kunde jag nog gissa, men din koppling till frankrike låter ju onekligen trovärdig.
Jag har också läst en hel del men inte funnit något svar och nu återstår väl bara att få en förklaring till de randiga byxorna också...