lördag 29 december 2007

Storebror och lillebror

Fann dem på ett litet kafé en dag när vi var inne i sta´n och jag kunde bara inte gå därifrån utan att få med dem på några bilder. De påminner om tiden då storebror och lillasyster tyckte att det var roligt att tillverka eget godis hemma i köket. Receptet var enkelt att komma ihåg - ta en, ta två, ta tre tre tre och så lite smör. Det skulle bli ungefär 20 bollar om man följde det här receptet:
Mät upp och blanda 1 dl strösocker, 2 msk vaniljsocker, 3 msk kakao och 3 dl havregryn i en bunke. Häll i 3 msk kallt starkt kaffe, 100 gram smält smör och några droppar arraksessens. Blanda smeten väl och låt sedan bunken stå i kylen en timme. Forma sedan små bollar och rulla dem i pärlsocker.
Behöver jag säga att det nog aldrig blev 20 färdiga bollar i rätt storlek hemma hos oss. Ett och annat litet finger gjorde emellanåt en riktig djupdykning i smeten, bara för att smaka lite.

3 kommentarer:

Emma sa...

Haha, vad gulligt. Smart att göra två storlekar så där. Och jag håller med, det är sällan antalet stämmer överens med det man gör själv. När jag var liten åt jag och mina syskon alltid mer än rullade :)

En kompis tryckte förresten ut smeten i en sockerkaksform en gång, och skärde tårtbitar. Hon orkade inte rulla, säkert ett kul sätt att servera på.

Lilla B sa...

Blir full i skratt när jag ser dem. Gör ALDRIG mera sådana hur goda de än ser ut. Kolla här hos mig :http://lillab.blogspot.com/2007/12/julfunderingar-under-lunchen.html så förstår du!

Frukostflingan sa...

emma; kul att höra fler som gillade smeten bättre än färdiga bollar, men jag har aldrig hört om någon som tryckt ut smeten i en form! :)

lilla b; ja du, jag fick mej ett gott skratt själv när jag tittade in hos dig, har själv läst fel någon gång och det är inte kul! Det är ju tur att man kan skratta åt eländet efteråt!