måndag 10 december 2007

Nobels middagar

Så här på Nobel-dagen vill jag passa på och presentera en liten guldgruva för den som är intresserad av mat och för den som vill veta mer om alla ansträngningar bakom festligheterna.
Nobels middagar börjar med att ge en kort bakgrund till Nobelpriset och ägnar sig därefter åt den gastrono-miska människan. Här kan man läsa om olika mat-kulturer, trosuppfattningar och måltider, men även om måltiden som en upplevelse med färg, ljus, ljud, design och menyer.
Ett spännande kapitel bär namnet "En gastronomisk mix" och här får man en inblick i olika nationers mat- och dryckeskultur. Och det är ju faktiskt något man tar stor hänsyn till när man planerar inför festligheterna.
I ett kapitel med många fina bilder kan man följa det mesta som händer innan och under alla banketter under 100 år. Ett tufft arbete med dukning, blommor och ljus skildras, men även matlagning, servering och disk.
Alla nobelmenyer, liksom alla nobelpristagare från 1901 till 2001 finns givetvis också med i boken och Ulrica Söderlind heter kvinnan bakom denna kulturgärning. Boken gavs ut på Carlsson Bokförlag 2005. ISBN 91 7203 696 6

Inga kommentarer: