fredag 3 juli 2009

Kakpusns dag

Idag är hjärnkontoret påkopplat igen och vi njuter av det fina vädret. I morse gick jag nere vid stranden och funderade lite på kakpusns dag, som enligt den gotländska allnackun inföll i onsdags.
Tycker det är fantastiskt roligt att Gutamålsgildet gjort denna almanacka med gamla ord och företeelser. Och kakpusn är en företeelse som inte bara användes förr utan även används idag vid stora kalas. Varje gäst får en påse att stoppa ner de sorters kakor som man inte orkar äta upp under kalaset och så tar man kakpåsen med sig hem.
Själv minns jag att min mamma alltid kom hem från syjuntor och kalas med en kakpåse. Ibland fanns det riktiga läckerheter i den och ibland hade allt förvandlats till smulor, men det var alltid lika spännande att få öppna påsen och framför allt att få smaka kakorna från något fint kalas.
Och hemma talades det länge länge om vilka fina kakor som bjudits på kalaset och om hur mycket arbete som lagt ner på kakbaket. Och så talades det förstås en hel del om dem som inte "anstängt sig" tillräckligt och om dem som inte hade minst sju sorters kakor att bjuda på!

2 kommentarer:

Åsa! sa...

Kul att mingelinvigningen blev lyckad! Vi passerade, och såg att det var mycket bilar och folk. Tyvärr var det yngre klientelet lite "ur" efter en hel dag på Fårö, så det var inte riktigt läge att stanna till...
Önskar dig verkligen lycka till!!!

Frukostflingan sa...

åsa; jag förstår att det inte var läge att stanna, vet av egen erfarenhet att de yngre inte alltid orkar, men eftersom vi bor på samma ö kommer vi säkert att ses någon gång...
Tack för lyckönskningen!