fredag 1 januari 2010

Gynninggi

Idag är det den första dagen på det nya året och på gotländska säger man att det är gynninggi. Och det började bra med ett stilla snöfall, så jag vet i alla fall vad jag har att göra när de stora flingorna slutat falla. När jag bodde i Lycksele sa man att det föll lappvantar när snöflingorna var riktigt stora, men här har jag inte hört något särskilt uttryck.
När jag letat en stund i min Gotländska ordbok hittar jag "snåi" (snö), vilket jag ofta hör idag. Snöflinga kan heta "snåifloka" eller "snåikånn" och vill man beskriva att det snöar stora mjuka snöflingor får man säga "dä snåjar bälghanklä". Och "bälghanklä" är en tumvante av ull eller en skinn, så vi använder tydligen samma utgångspunkt för våra beskrivningar både i norr och söder.
Det finns väldigt mycket mer att säga om snö och för den som inte har tillgång till tjocka ordböcker finns det kanske något spännande att hitta här på nätet. Och med det lilla ordet snö kan man lätt tillbringa några timmar med näsan i en ordbok. Det var så mitt nya år började.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Hejsan, idag använder vi nästan samma rubrik på våra inlägg, men så blir det väl lätt med oss gotlandsbloggare.

Ha en fin fortsättning på det här pinfärska året!

Kram Ingrid

Frukostflingan sa...

Ingrid; så kan det bli ibland...
Ha en fin fortsättning du också!