fredag 26 juni 2009

Att stoppa farliga jobb

En dag som började så bra, slutar nu med att jag är riktigt förb....d. Fick ett mail från en gammal facklig kompis med en länk till en artikel i nättidningen Arbetarskydd.
Eva Kovar på Svenskt Näringsliv påstår att skyddsombud på våra arbetsplatser utnyttjar sin stoppningsrätt för helt andra syften än arbetsmiljön. Hon menar att det finns skyddsombud som stoppar arbete i onödan, att det egentligen handlar om förtäckta stridsåtgärder. Och att de därför bör kunna dömas till skadestånd.
Struntprat, säger jag, som varit skyddsombud i krogvärlden under en väldigt lång tid. Det är en riktig pärs att stoppa ett jobb som är farligt. Man har arbetskamraterna emot sig därför att de ibland inte inser vad som kan hända och så förstås arbetsgivaren som ibland tycker att allt arbetsmiljöarbete på företaget är onödigt. Det har till och med hänt att arbetsgivaren velat utse sin handgångne man till skyddsombud för att indirekt kunna styra och ställa.
Nej, det handlar nog om helt andra saker. Det börjar väl dra ihop sig till nästa val och Svenskt Näringsliv önskar säkert att reglerna i vår äldsta lagstiftning luckras upp ordentligt så att många arbetsgivare blir riktigt nöjda.

Inga kommentarer: