onsdag 28 november 2007

Gammeldags mat

"Vår gamla svenska matkultur är på väg att försvinna. Jag vill rädda så mycket av den som möjligt undan glömskan."
Det sade Rut Lundgren Frisk, mer känd som Rut på Skäret, när hon satte igång att dokumentera sin enorma receptskatt. Det blev två böcker med Gammeldags mat, en för vår & sommar och en för höst & vinter. Genom båda böckerna blandar Rut frikostigt med sig av sin livsfilosofi och en stor mängd gamla recept, samt många fina bilder tagna av Jan Tennek.
Eftersom böckernas omslag inte är så kul, har jag valt att presentera höst & vinterboken med en läcker bild av glöggbordet. Här syns glöggen i grytan, mandelmjölk och varm rompunsch.
Värt att pröva så här i adventstider är Ruts glögg, den blir verkligen god! Och så här görs den!
"Vi tar fram vår fina kopparkastrull, blandar i alla ingredienser, värmer upp försiktigt till kokpunkten, sätter på bordet och bränner av några sekunder. Färdig att serveras i glöggkoppar!"
Innehållet består av 1 liter renat, 1 liten sönderdelad kanelstång, 1 pomeransskal, 5 finrivna bittermandlar, 5 kryddnejlikor, 10 krossade kardemummor, 1 dl russin, 4 sönderhackade fikon, 5-6 stötta fänkålsfrön, 1/4 kilo brun farin och 2 dl strimlad sötmandel.
Jag hittade böckerna, som är tryckta 1982, på ett antikvariat och de är några av mina mest använda matböcker.
Och med det här inlägget blir det tyst på bloggen några dagar, jag åker till ön för att fira en gammeldags första advent!

3 kommentarer:

Lilla B sa...

Har de där böckerna men blir alltid lite full i skratt när jag ser dem. Prickarna över å och ö syns så dåligt att jag tycker det verkar vara Läkarnas Kokbok istället:
Gammaldags mat
Var och sommar
Host och vinter

l*eva sa...

skrattar åt lilla b.

Låter Härligt att Adventsnjuta på ön!

Frukostflingan sa...

lilla b; fick mig ett skratt, har aldrig tänkt på att prickarna syns så dåligt, måste titta efter och det stämmer!

l*eva; det är skönt med ett skratt och det var härligt med advent på ön, men nu är det riktigt skönt att vara hemma igen, här behöver man inte bära vatten och ved!