onsdag 10 mars 2010

Ett gammalt foto

Har varit på väg att sätta mig och uppdatera bloggen flera gånger den senaste veckan, men det har alltid kommit något emellan. Något som gjort att jag inte sedan orkat dra igång "tänket" igen.
Senast var det när jag fick ett gammalt foto från ett fackförenings-möte inom restaurangbranschen här på Gotland. Fotot är troligen från slutet av 1920-talet eller alldeles i början av 1930-talet och där hittade jag min farbror Otto, som jobbade nästan hela sitt liv som servitör på Visby stadshotell.

Jag kände genast igen honom, han står som fjärde person från vänster i den mittersta raden och jag började söka efter fler ansikten som var bekanta. När inte det gick åkte min gamla bok om "Sveriges servitriser" fram och jag var snart fast bland bokbladen.

Jag hittade inget foto på någon gammal servitris, men väl en hel del kul historior och då förstår ni kanske att jag snart var uppslukad av texterna. Boken gavs ut 1942 och är ett samlingsverk som bara trycktes i en begränsad upplaga hos A.-B. Gustaf Lindströms Boktryckeri. Mitt exemplar har nummer 488 och boken hittade jag förstås på ett antikvariat.

I presentationen av boken har redaktionen skrivit "I dessa besynnerliga tider, då man planerar och skapar biografiska verk över både likt och olikt, bör det inte kunna anses omotiverat att i bild och biografi samla en så stor och samhällsnödvändig kår som restaurangernas och kaféernas servitriser. Enbart de steg som dagligen tagas av dem, som i sin gärning betjäna kundkretsen på Sveriges näringsställen, torde säkerligen statistiskt sammanställda omspänna jordkulan."

Tyckte egentligen att det skulle passa bäst att presentera detta på internationella kvinnodagen, men lite kvinnohistoria mår ingen illa av och den kan presenteras vilken dag som helst och nu blev det idag. Denna bokskatt kommer jag för övrigt att citera mer ur en annan dag.

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Din farbror kommer jag ihåg.

Jag känner inte igen bilden av honom, men jag vet att han var en riktig trotjänare på Statt.

Frukostflingan sa...

Ingrid; Vad roligt att du kände till honom, var du bekant med honom eller träffade du honom när du var ute och svingade på Statt?

Och nog var han en riktig trotjänare alltid, jag fick lära mycket om kroglivet och dess baksidor av honom.