tisdag 11 augusti 2009

Trullhalsar

Igår hade jag en helledig dag, den första på hela sommaren och det var väldigt skönt. Började med att ta ett dopp i havet, det första för i år, nere vid Ihreviken. Tänkte ha en lång skön dag på stranden, men vädrets makter ville annat. Det började helt plötsligt regna ordentligt och alla på stranden packade snabbt ihop sina grejer och sprang till bilarna. På bara några minuter var stranden helt öde. För egen del var jag redan blöt efter badet och kunde ta det ganska lugnt.
Under kvällen körde jag ner till Trullhalsar för att se det stora gravfältet och kanske få några bra bilder. Tänker nämligen uppdatera hemsidan med lite gotländska sägner och Trullhalsar är ett vackert gravfält, som också är sägenomspunnet. I skymningen blir det lätt lite kusligt här och man kan nästan känna magin i luften.
Trullhalsars namn kommer troligen från att många stenar står upp ur jorden, som troll med sträckta halsar. Ordet ”trull” kan också ha med Bysen att göra eftersom han ibland kallas för trullet och i närheten av gravfältet ligger också Bysträsket.
Bysen är ett riktigt gotländskt sagoväsen som det finns många historier om. Han beskrivs ofta som ett litet skogsväsen, klädd i grått med röd mössa. Han kunde ställa till det ordentligt för människorna. Ibland satte han sig längst bak på böndernas vagnar när de var ute och körde. Han gjorde vagnen så tung att hästarna inte orkade dra den. Men han kunde också ställa om synen på folk så att de gick vilse i skogen.

Inga kommentarer: