fredag 13 juni 2008

Om Jansson

Visste du att operasångaren Per Adolf (Pelle) Janzon, som levde mellan 1844 och 1889, var den person som gav sitt namn till maträtten Janssons frestelse. Ett måste på det svenska julbordet, men kan också serveras som nattvickning tillsammans med öl och nubbe.

3 kommentarer:

Liz1e sa...

vilken kille den där Pelle Janzon - jag niger & tackar:)

Chris sa...

Nej, jag är ledsen men detta är i sak osant. Ber att få hänvisa till Gastronomisk Kalender 1989, där en klargörande artikel finns. Operasångaren torde vara skyldig till Toast Pelle Jansson, men helt oskyldig till ansjovislådan. Snarare film från 1928, "Janssons frestelse" med bl a Edwin Adolfsson. Tydligtvis var dock namnet i schwang redan tidigare. Se GK.
Hälsningar
Christer

Frukostflingan sa...

Ja du Christer, det florerar en hel mängd uppfattningar om flera av våra populära maträtter. Det är inte alltid så enkelt att finna trovärdiga källor, men ett är säkert - det finns alltid fler uppfattningar och alla har inte alltid rätt.
Själv har jag hämtat mitt påstående om Jansson ur "Måltider och Matsedlar" som är skriven av Folke Hildestrand och Björn Halling, samt utgiven av Utbildningrådet för hotell och restauranger.
Och visst ska jag läsa vad som står i Gastronomisk kalender och sen får vi se vilken uppfattning jag kommer att ansluta mig till.