tisdag 17 juni 2008

Klubbad oxe

I söndags kväll föll jag som en klubbad oxe drabbad av plötslig influensa med tillhörande feber och annat otrevligt. Sedan dess har jag tillbringat tiden med att vandra mellan sängen och soffan med en vattenflaska i den ena handen och en hushållsrulle i den andra. Har inte ens orkat slå igång datorn, men nu kunde jag inte hålla mig längre och det får man väl anta är ett gott tillfriskningsbevis.
Ett stort och varmt tack till mina snälla grannar, som förbarmat sig över hunden och sett till att han har fått komma ut. Och nu gäller det bara att sakta men säkert få igång hjärncellerna igen. Det slog mig plötsligt att jag använt ett uttryck som jag inte vet något om. Vem var det som myntade uttrycket "falla som en klubbad oxe" och varför?

7 kommentarer:

Liz1e sa...

din stackare - hoppas det går över fort:)

Jah Hollis sa...

Låter nästan som en maträtt. :-)
God bättring!

emma sa...

Ingen aning om vem och varför men kommer det inte från när man slaktade (slaktar?) djur? Att man klubbade dem, eller ja slog till dem?

Hoppas du mår bättre snart!

Miss Gillette sa...

Jag håller med emma, om jag får gissa helt utan att googla det allra minsta så skulle jag tro att det är ett uttryck som inte har myntats, att det istället var en väldigt självklar liknelse i en tillvaro där folk slaktade sina oxar hemma och förstod precis vad man menade när man sa så. (Själv säger jag för övrigt stupa, eller stöp kanske ännu oftare, som en klubbad oxe.) En motsvarighet är väl att skrika som en stucken gris, som också syftar på slakten. Har i alla fall jag fått för mig.

Du får säkert bättre besked av nån som verkligen läst på!

Åsa! sa...

Det där lät ju inge roligt precis. Hoppas du snart kryar på dig!

cS sa...

Hoppas du är återställd nu och är "pigg som en mört". /Claus

Frukostflingan sa...

Tack för alla glada tillrop om tillfrisknande och nu är jag näst intill lika "pigg som en mört", har i alla fall tagit mig upp ur sängen och ut i stora världen igen.

Håller med dig miss gillette om att det nog ska vara stupa som en oxe och när man tänker efter är det nog så man sa förr och alla visste precis vad man menade.

Och visst var det slakten man syftade på, för man slog ju på slaktmasken med en stor klubba.