fredag 13 juni 2008

Den hemlige kocken

Jag skrev för en tid sedan om hur matindustrin petar in diverse kemikalier i maten och fick då tipset att läsa boken "Den hemlige kocken, om det okända fusket med maten på din tallrik". Det har tagit lite tid, men nu kan jag nog säga att jag läst hela boken ordentligt. Vissa avsnitt var ganska svårsmälta och jag måste åter-vända till texten flera gånger, eftersom den verkligen satte "fingret" på mitt beteende som matkonsument.

"Bländade av reklamens budskap om "hemlagat", "hälsosamt" och "smalt" sätter vi dagligen i oss mängder av tillsatser och substitut. Och för myndigheterna är huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja bröd som inte är bröd, cider som inte är cider, glass som inte är glass."
Här hemma började jag lite försiktigt med att öppna mina skåp och lådor, ta fram diverse förpackningar och studera innehålls-förteckningen. Återvände då och då till texten i boken och funderade en hel del över varför vissa varor hamnat i mina skåp. Och jag som då och då köpt en förpackning med färdiglagad mat för att det varit lätt och bekvämt har nu tänkt om rejält. Nu står jag där i matbutiken, vänder och vrider på förpackningarna för att se efter vad maten innehåller varje gång jag ska köpa något nytt. Och jag förfasas varje gång över alla konstiga tillsatser som tillförts den mat vi så aningslöst köper.

Boken innehåller inte bara hemskheter utan här finns också en del positiva tips exempelvis en praktisk inköpsguide, en säsongsguide till färska grönsaker, frukter och bär, En Sverigeguide till 100 genuina matproducenter över hela landet, samt en förträfflig E-nummerguide till 316 tillåtna livsmedelstillsatser.

Den hemlige kocken, är en bok jag verkligen tycker att alla borde läsa. Själv kommer jag att återvända till texten många gånger framöver, det är läsning som varje dag sätter tydliga spår i mitt matköpsbeteende.
ISBN 987-91-7037-315-2

2 kommentarer:

paus sa...

Hörde talas om den boken för ett tag sedan och har tänkt att inhandla den. E621 tror jag var ett farligt ämne eller kommer jag ihåg fel...?
Ha det gott!

Frukostflingan sa...

paus; E 621 har namnet Monokallumglutamat och är en smakförstärkare. Det är syntetiskt framställt av glutaminsyra (E 620) och kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter.