måndag 2 juli 2007

Värt att veta om en ek

Att vin, whisky och cognac lagras på fat av ek tillhör den sortens kunskap som är nödvändig att ha om man jobbar på krogen, liksom att det finns garvämnen i eken som bidrar till smakupplevelsen. Att ekfat är lättare att rulla än att bära kan man också se på många gamla bilder från krogvärlden.
Men visste du att det finns nästan 300 sorters ek här i världen och att en ek som får växa fritt blir knotigare och kvistigare än de ekar som växer tätt tillsammans. De senare blir också rakare i stammen och bäst lämpade för att tillverka fat, golv och regalskepp.
Det finns också en livs levande tunnbindare i vårt land, han heter Johan Thorslund och är den enda som idag har ett mästarbrev i Sverige. Du hittar honom i Dyltabruk i Närke där han dragit igång sitt företag Thorslundkagge, som bland annat tillverkar fat till Mackmyra, Gute Vin, Norrtelje Brenneri och Träkumla Rom. Detta och mycket annat spännande om Eken finns att läsa i En bok sprit, som jag presenterade igår.
Själv njuter jag av ett antal vackra ekar runt huset på landet och att få kliva runt på ett riktigt gammalt parkettgolv av ek, lagt i fisk-bensmönster. Ekstavarna skulle egentligen ha hamnat på tippen vid en byggrivning, men många snälla ord och en låda pilsner var tillräckligt för att jag skulle få chansen att rädda det under en helg.

3 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Tunnbindare Thorslund såg jag i aktion på Whiskymässan i Malmö i höstas:
sydsvenskan.se/malmo/article189810.ece

Frukostflingan sa...

Ja, där skulle man naturligtvis också ha varit, men det blir väl fler tillfällen!

Jah Hollis sa...

Ja, det blir Whiskymässa i Malmö i höst igen, i oktober. Sedan arrangeras det liknande tillställningar i Stockholm, men när vet jag inte.