tisdag 10 november 2009

Stjärnkock på ön

Vi har haft fint besök här på ön. Stjärnkocken, Christer Lingström, har varit engagerad för matlagningen till delegaterna på ett EU-möte. I Gotlands Tidningars pappersvariant av dagens tidning finns ett längre reportage kring Christers mattänk och jag blir glad när jag läser att även han är beredd att dumpa alla tillsatser i maten.
Christer säger att han har tröttnat på dagens matlagning, att det blivit alldeles för mycket teknik och kemi i köken och att man idag arbetar med ett 40-tal konsistensgivare och smakämnen. Han har drivit den fina restaurangen Edsbacka krog under 27 år och är en av få i landet som fått två stjärnor i Michelinguiden, så han vet vad han talar om.
Ett tips lämnar han även till alla gotländska krögare. "Satsa på lokalproducerat. Om man kommer till Gotland så vill man äta det som produceras här. Varorna här är tillräckligt bra och det finns många som vill ha det på tallriken och som är beredda att betala för det."
Det visste vi gotlänningar redan och det finns faktiskt några krögare som gått samman för att laga mat av just gotländska råvaror, men de behöver säkert mer stöd och uppmärksamhet för att synas. Jag undrar förstås varför man inte kontaktade någon av dessa krögare för matlagningen till detta EU-möte, men man ville förstås ha en riktigt tvättäkta stjärnkock.

Inga kommentarer: