måndag 2 november 2009

Gotländsk saffran

Gotlands kommun gör en tidning för den som är intresserad och bryr sig om vad som händer på Gotland. Alla som bor på ön får tidningen och man kan även få den om man är vinterfastlänning eller som man också säger sommargotlänning. Jag läser tidningen med stort intresse när den kommer och tycker att det är ett trevligt sätt att sprida information på.
Här finns i regel ett antal reportage om människor, miljöer och företag, men också om vad de vill och kan göra. I senaste numret fann jag ett intressant reportage om att saffran kan bli en gotländsk krydda på riktigt. Det är Stafva gård som planterat 20 000 lökar av arten, Crocus Sativus, saffranskrokus. Det lär för övrigt behövas 140 blommor för att få fram 0,5 gram saffran.
Självklart kommer det framöver att lanseras som en gotländsk upplevelse för den matintresserade. Tänk bara att kunna åka hit i november för att skörda sin egen saffran. Inte för att det blir billigare saffran utan för själva upplevelsen och vetskapen om att det är ekologiskt odlat. Det är bara att gratulera de kreativa människorna på Stafva för ytterligare en matig produkt från Gotland.

3 kommentarer:

Åsa sa...

Ett mycket spännande projekt!

Frukostflingan sa...

Visst är det spännande och jag ska nogsamt följa utvecklingen...

Emma sa...

Jag hörde om det där, kul att de vågar satsa på något nytt.