måndag 5 januari 2009

Byxa en filé

Har gjort min första bloggläsarrunda för i år och hittade eventuellt ett nytt kroguttryck hos en matbloggare, som knäcker "extra" i hemmaköket. I ett recept om dinkelpanerad gös skriver han att man ska byxa filén, det vill säga ta bort de tvära benen i mitten av filén.
Undrar just om uttrycket används av "riktiga" kockar i krogkök? Om du vet något kan du väl skriva en rad!

4 kommentarer:

elisabet sa...

Det här hittade jag i Allt om Mat

Byxa abborrfiléerna och gösfiléerna så slipper du alla otrevliga småben. Skär ett ganska långt snitt på båda sidor om filéns mitt. Där itter småbenen. Dra bort ”kilarna” så att alla småben följer med. Detta kallas att byxa abborre och gös ftersom den färdiga filén med lite fantasi liknar ett par långbyxor.
Har även hört Mannerstöm använda uttrycket.

Frukostflingan sa...

elisabet; tusen tack för denna fylliga information, det verkar som om jag med gott samvete kan skriva in ordet bland mina andra kroguttryck!

landonius sa...

Visst heter det så, fast numer skär jag bort buksidan helt och använder det till färs, då får man fina ryggfiléer att jobba med.

Frukostflingan sa...

landonius; tusen tack för kommentaren, nu när jag fått svar från en "riktig" kock ska jag skriva in uttrycket i min lista...