måndag 22 januari 2007

Kräftor och ädla drycker

Restaurangfolk är ofta mycket goda berättare, med yviga gester och glimten i ögat drar de gärna en historia för den som vill lyssna. Historiorna ger en god bild av vardagslivet på krogen, gästerna i matsalen och fadäserna bakom kulisserna. De är inte alltid helt sanna, men de flesta är roliga och tänkvärda, en del är värda att berätta vidare.
Så är det med gubbarna som satt på krogen och åt kräftor. De drack en hel del ädla drycker till klorna, sjöng och var glada. Servitrisen ställde i slutet av måltiden ut en liten skål vatten med citronskiva i vid varje kuvert. En sköljkopp på silverfat, avsett att skölja fingrarna i. Efter en stund ropade de på servitrisen.
- Fröken kan vi få var sin sådan till, hojtade en av dem och pekade på sköljkoppen.
Hur många sådana "groggar" de drack den kvällen förtäljer däremot inte historien.

Inga kommentarer: