Jag har skrivit om det förut och när jag idag hittade debattartikeln i min e-postlåda kan jag inte låta bli att än en gång ta upp tråden. Transportarbetarförbundets ordförande Per Winberg har reagerat mot alliansens attack och jag hoppas verkligen att fler förbunds-ordförande gör likadant. Så här skriver han: ”En bok för alla, har kraftigt bidragit till att öka läsandet bland arbetare. Nu planerar regeringen att lägga ner utgivningen av billiga vuxenböcker av hög kvalité. Jag ställer mig frågan, är läsande arbetare ett hot? Eller är det så att makten inte vill att låg-inkomsttagare ska läsa böcker utan nöja sig med kvällspress och TV-såpor?
Läsandet har stadigt minskat de senaste tjugo åren, främst bland män i arbetarklassen. En bok för alla har under många år varit den läsfrämjande motkraften som skapat möjlighet att bryta denna negativa trend.
Argumentet att böcker numera finns att köpa överallt har ingen bäring för den läsovana. Men om böcker finns på arbetsplatsen med arbetskamrater som bokombud och lästipsare då börjar även den, som inte tagit i en bok efter skräckupplevelser i skolan, att läsa. Tillsammans med de fackliga organisationerna har En bok för alla arbetat med läsfrämjande åtgärder i Läs-för-mig-pappaprojektet, i utbildningar av bokombud, med startbibliotek för arbetsplats-bibliotek och ombudsträffar.
På Valborgsmässoafton besökte jag Transports avdelning på Arlanda, landets kanske största arbetsplats och där majoriteten av de anställda har ett annat hemspråk än svenska. Där finns nu ett arbetsplatsbibliotek som alla talade sig varma för. Läs-för-mig-pappa verksamhet har inletts för våra manliga medlemmar med sina skiftande bakgrunder ska få en möjlighet att tillsammans med sina barn få en bra ingång till det svenska språket och det svenska samhället. Dessa pappor blir i sin tur goda läsande förebilder för sina barn. I den verksamheten finns En bok för alla som en självklar del.
Sen ett par år tillbaka bedriver Transport vägkrogsbibliotek till-sammans med Hotell och Restaurang Facket. Våra chaufförer kan låna ljudböcker och lyssna under körningarna, de lånar böcker till själva och till familjen. Verksamheten är oerhört populär och det enda problemet är att de flesta böckerna ständigt är utlånade.
En bok för allas vuxenbokutgivning har bidragit till att bryta den mentala barriären mot att låna böcker liksom man har bidragit till att bryta motståndet mot läsande. Och det förvånar mig inte att mätningarna av läsandet visar att förra året bröts den negativa trenden och läsandet ökar inom LO-kollektivet.
Att då föreslå att lägga ner En bok för allas vuxenboksutgivning kan bara tolkas så att det nya arbetarpartiet i regeringen inte gillar läsande arbetare. För om regeringen vill öka läsandet måste de också inse att det krävs läsfrämjande åtgärder som utgivning av billiga vuxenböcker, satsning på arbetsplatsbibliotek, bokombuds-utbildning och läsfrämjande dagar för pappor. Och det är precis vad En bok för alla gör. Var förnuftiga, låt En bok för alla kunna fortsätta med sin vuxenboksutgivning och främja läsandet, det tjänar vi alla på. Glöm inte att läsande förälder är bästa garantin för att få läsande barn!
Att boken och läsandet för med sig kunskaper som är farliga för bakåtsträvande makthavare - det vet vi alla. Det är högerns vanliga gamla skräck inför kunniga och "krävande" medborgare som vi nu bevittnar, hur mycket man än försöker dölja det under sirapslena fraser. Upp till kamp för En för bok för alla!"
2 kommentarer:
Håller med i vertenda ord ...
"Var förnuftiga, låt En bok för alla kunna fortsätta med sin vuxenboksutgivning och främja läsandet..."
Kunskap ger makt, det är ju ett välkänt talesätt och det är väl det alliansen vill hindra vanliga arbetare att skaffa sig!
Skicka en kommentar