torsdag 31 december 2009

Gamleåres seist dag

Det blir som vanligt inga nyårslöften för mig i år heller. Tycker det är bättre att själv få känna sig glad när man lyckats göra något bra och slippa pressen att leva upp till något man lovat alla andra. I år har jag kämpat med att komma tillbaka till dagliga blogginlägg och kan bara konstatera att december blev den bästa månaden. Och det är klart jag hoppas att 2010 ska bli ett ännu bättre bloggår.

Så här på "gamleåres seist dag" ska man enligt gammal gotländsk tradition skjuta bort det gamla året med en bössa, men jag föredrar att salutera med en frostig grästuva som jag tycker har samma form som ett modernt fyrverkeri.

onsdag 30 december 2009

Renoveringsprojekt

Jag skrev igår om att ta tag i en sak, som inte var akut men som väntat på en åtgärd ganska länge. Jag kände att helgmillum var en bra vardag för att äntligen bygga den där kryddhyllan som jag pratat om i snart ett år. Nu är den färdig och uppsatt, så jag gör väl som i alla "bygg om program", visar en före- och en efterbild.
Jag är nöjd med insatsen och det är riktigt skönt att slippa se det fula hålet över köksfläkten varje gång jag sätter mig vid matbordet. Och så slipper jag rota runt i skåp och lådor för att hitta rätt kryddor när jag ska laga mat.

När jag gjort något som känns bra börjar jag ofta fundera över vad jag ska ta tag i härnäst och jag bestämde mig för att fortsätta med skafferiet. Det är gammeldags och så stort att man kan gå in i det och allt som inte fått plats någon annanstans har bara åkt in där. Situationen börjar bli akut, skafferiet är överbelamrat och man får klättra eller sträcka sig ordentligt för att nå någonting.

När jag så i eftermiddags äntligen bläddrade i morgontidningen kastade jag ett öga på dagens horoskop. "Ett renoveringsprojekt kan ställa till kaos på hemmaplan. Harmonin återställs dock när allt är klart." Jag besinnade mig väldigt snabbt, skafferiplanerna är inte ett lämpligt helgmillumprojekt. Det är ett projekt som snällt får vänta till nästa år.

tisdag 29 december 2009

Ett viktigt 2009

Den här veckan vill jag se bilder som symboliserar ditt 2009. Vilka viktiga saker har hänt dig i år? Gräv i ditt arkiv eller fota helt nytt! Ja så lyder uppmaningen till fototemat denna tisdag.
Det var inte så mycket att fundera över, jag tog steget och blev egen företagare, öppnade vandrarhem och liten hantverksbutik. Den här bilden, som visar entrén till vandrarhemmet får symbolisera hela mitt projekt och veckans tema. I mitt bildarkiv hittade jag dessutom några gamla vykort på huset och kunde förstås inte låta bli att lägga ut dem också även om jag inte tagit bilderna själv. Tycker det är lite roligt att kunna se förändringarna, men även likheterna. Den gamla Caltex-skylten finns fortfarande kvar medan det stora skyltfönstret är borta. Ursprungligen låg här en handelsbod och hit körde man med häst och vagn för att handla. I början av 1960-talet öppnades en bensin-station, så verksamheterna har verkligen varierat. Tvätt- och smörjhallen som syns på den här bilden byggdes lite senare, men nu är bensinpumparna sedan länge borta och i smörj-hallen finns nu min butik.

Helgmillum

Idag är det en vanlig vardag och en sån dag mellan jul och nyår kallas på gotländska för helgmillum. Det är enligt förklaringen en dag man inte sätter igång med något större arbete eftersom det snart är helg igen.
Jag har inte startat något nytt och stort arbete, men jag har rensat ut och fyllt bilen med prylar som har sladd och batterier och som ska till återvinningen. Tillsammans med uttjänta lysrör, glödlampor och batterier blev det en hel del, så jag passade på att köra bort det också. Detta kan väl knappast räknas som stort eller nytt och jag var definitivt inte ensam på återvinningsgården. Kanske är helgmillum en sån vardag då man tar tag i saker som blivit liggande allt för länge.
Så nu ska jag fortsätta ta tag i saker som jag inte har hunnit eller haft lust att göra förut. Och jag startar med att bygga en kryddhylla så jag slipper se det fula hålet över köksfläkten längre.

fredag 25 december 2009

En viloplats

Någon tycks ha varit riktigt trött i morse, så trött att man släpat med sig en stol för att kunna sätta sig och vila under promenaden längs träsket. Kanske var det någon som var på väg till eller från julottan i morse och ville försäkra sig om att orka gå hela vägen till och från kyrkan.
Den stod bara där, snyggt uppställd på en gångväg ett par hundra meter från samhället. Det var dock ingen vidare bra plats att sitta och vila på, eftersom det idag blåser riktigt ordentligt från sjön och utsikten är kraftigt begränsad.

Eller kanske är det så illa att någon fått en ny stol i julklapp och ville göra sig av med den gamla och därför kastade ut den genom ett bilfönster. Den var hel, men ganska smutsig och borde ha gått att fixa till.

onsdag 23 december 2009

God Jul

Dagen före dopparedagen lider mot sitt slut, det doftar gott av griljerad julskinka i hela huset och i sena timmen blev den provsmakad. I trädgården har vi fått upp vår efterlängtade ljusgran på flaggstången och den lyser nu vackert upp i den mörka vinternatten.I huset släcks nu lampa efter lampa och snart är det bara tomten som är vaken. Till sist önskar jag er alla en riktigt God Jul!

tisdag 22 december 2009

Snöigt tema

Snö finns det nu i stora mängder och jag skottar nästan varje dag. Drivorna växer, det blir en hel del motion och man sover väldigt bra efter dagspasset. Nu återstår det bara att få tomteekipaget rent från snö, i alla fall så mycket att det går att se att det är en tomte på vagnen. Och ska mamma kyssa tomten på julafton behöver han vara både tilltalande och tillgänglig.Och ibland får man sig en trevlig överraskning när man kliver ut på morgonen. Tusen tack till mina otroliga grannar som varit här med sin snöslunga någon gång under eftermiddagen igår. Det var en ren fröjd att gå ut och njuta av snön utan att behöva tänka på att skotta. Att snö är ordet denna tisdag är väl inte att ta miste på och här kan du se fler snöiga bilder.

måndag 21 december 2009

Morgongåva

Alldeles vindstilla och ganska kallt var det när Loke och jag tog vår morgontur längs med träsket i morse. Vi njöt båda av den vackra morgonen, jag av solen som tittade fram och han av snön som yrde när han plöjde fram med nosen i backen.

lördag 19 december 2009

Vem stjäl av tomten

Ännu en dag lider mot sitt slut och här har det skyfflats snö hela dagen. Snart har jag ingenstans att göra av all snö, de uppskottade drivorna börjar bli så stora att jag inte längre orkar kasta upp snön så högt. Försöker hålla rent från snö, men varje gång jag är klar börjar snöfallet igen. Nu singlar det ner stora vita flingor igen, så morgondagen är nog räddad med nytt motionspass.
Även tomten får jag med jämna mellanrum sopa ren från snö och i morse upptäckte jag att det finns en skojare eller en tjuv här i Tingstäde. Tomtens glasögon är borta och stölden måste ha skett någon gång i natt. Trist bara att det finns marodörer även här på landsbygden och jag fattar inte att ett par gamla solglasögon kan vara begärliga så här i vintertid.
Det är tur att det finns så många fler trevliga och positiva själar. Många stannar för att ta en bild på tomteekipaget och få sig en pratstund. I förmiddags kom en granne förbi med två julkärvar till tomtens vagn. Det kallar jag för riktigt engagemang och visst tycker jag att det är roligt när så många visar att de uppskattar honom.
Ikväll får jag väl rota runt i någon gammal låda och se om jag inte hittar ett par nya glasögon till tomten. Om nu inte tjuven kommer på bättre tankar och sätter tillbaka dem i natt.

fredag 18 december 2009

Veckans fönster - snö

Idag skiner solen från en klarblå himmel och vintern känns plötsligt både välkommen och fantastisk. Har letat snöiga fönster under min eftermiddagspromenad, men inte lyckats hitta något riktigt bra motiv. Vi har mest plumsat omkring på vackra skogsstigar och hunden har nästan fått fnatt av all snö. Han kör ner nosen i den mjuka snön och plöjer sig fram så att snön yr omkring honom.I mitt arkiv har jag däremot några bilder från vintern som var tidigare i år. Den här är tagen vid Kutkäldustugan, som alltid är öppen för besökare. Snön som lagt sig på taket blir till vackra istappar när vårsolen värmer och då kan det se så här fint ut. Och här kan du hitta fler fönsterfotografer.

torsdag 17 december 2009

Insnöad

I morse kom vi inte ut genom köksdörren, den var blockerad av uppdrivna snömassor. Det blev till att gå ut via vandrarhemsentrén och plumsa sig fram genom drivorna längs trottoaren för att komma åt snöskyffeln utanför köksdörren. Så morgonen har jag ägnat åt att skotta bort alla snödrivor för att kunna komma ut och in genom alla dörrar. Och det är ju tur att jag har fler än en dörr att använda, en i varje väderstreck. Tomten, som är parkerad på andra sidan av min vändplan, har inte blivit riktigt lika insnöad. Han syns ännu ganska bra eftersom snön driver upp mot huset och blir liggande där.
Bor man på den gotländska landsbygden måste man vara beredd när snön kommer och varningar har ju utfärdats om att vi skulle få mycket snö och hård vind under några dagar. Så i måndags var jag inne i stan och bunkrade upp för att slippa ge mig ut på vägarna i onödan. Det gäller att se om i sitt hus, ha livsmedel och annat nödvändigt hemma, när det är ett par mil till närmaste affär.
Jag lovar att det inte blir något mera skottande förrän snöandet har slutat och vinden har mojnat. Och jag får kanske börja se mig om efter någon som kan hjälpa mig att ploga upp och forsla bort snön från min vändplan. Min julklappsdröm är nu en snöslunga.
Uppdaterat 18.00
Vad ska man med en snöslunga till, när man har jättegoa grannar och vänner med traktorer. Tusen tack Mats för snöröjningsarbetet på min vändplan. Nu är det åter snöfritt här, vinden har mojnat något och jag hoppas att jag slipper mötas av nya snödrivor i morgon bitti!

onsdag 16 december 2009

Kvällspass med mera snö

Nej, jag ska inte ut och skotta mer snö idag, nu väntar jag till i morgon bitti innan jag tar några nya beslut om mera snöskottning. Dagens övningar känns i hela kroppen, men rent och fint är det i alla fall just nu på hela vändplanen utanför huset. Till och med tomten och hans bock ser riktigt städade ut.
Det har dock börjat snöa igen, det blåser rejält nere vid sjön och en klass-tvåvarning är utfärdad. Vi är lovade mycket mera snö i natt och hela torsdagen, så i morgon bitti ska jag dra täcket över huvudet och låtsas som jag ingenting ser eller hör.

Morgonpass med snö

Vaknade med ett ryck klockan 04.00 i morse av att någonting utanför huset inte var som det brukar vara. Den nattliga tystnaden och lugnet var bruten och det tog en stund innan jag förstod att det var plogbilen jag hörde. Nyfikenheten på hur mycket snö som kommit sedan igår kväll drev mig ur sängen och sedan var det omöjligt att försöka somna om.
Och nu har jag avverkat dagens första motionspass genom att skotta mig ut till trottoaren. Mina rumsgäster ska komma ut ur huset utan att behöva plumsa genom de stora drivorna som plogbilen lagt upp längs huset. Och för all del är det ganska trevligt att själv slippa klättra i snödrivorna.
Hunden verkar dock inte ha störts av morgonens oväsen. Han tittade bara konstigt på sin matte som var på fötter så tidigt och intog demonstrativt och grymtande sitt bästa soffläge. Det var som om han ville tala om att han minsann inte tänkte bry sig förrän det var rätt tidpunkt för vår vanliga morgonpromenad. Och den ska snart starta!

tisdag 15 december 2009

Ur fokus i juletid

Det är inte så ofta man ser ett grishuvud på julbordet längre och visst blev jag glad när jag fann detta dekorerade huvud. Men jag tappade helt fokus när jag knäppte bilden, det var alltså inte grisen som rörde sig. Så kan det bli när man är engagerad och försöker fokusera på ett motiv högst uppe på ett riktigt gammeldags julbord.

Konstigt bara att man sparar en sådan bild i sitt arkiv, men det är en helt annan historia. Det finns dock fler som sparar och här kan du se många olika bilder på temat - ur fokus.

söndag 13 december 2009

Nya lunchlådor

Idag har jag bundit den sista kransen för i år och nu pryds alla mina dörrar av en mosskrans med murgröna och lite pynt. Det är första gången jag någonsin vågat mig på att binda dem själv och resultatet blev riktigt bra. Så bra att jag till och med fick göra ett par på beställning.Och i denna sena timme har jag dessutom skrivit in ett antal nya lunchlådor i min krogordlista, så det känns som om jag åter börjar få ordning på krogordsamlandet. Nästa ord som ska in i listan är kock-byxa och kock-rock, men först ska jag få ihop en bra förklaring. Tack Jesper för att du lämnade en trovärdig och bra förklaring! Ska försöka få iväg en krogbok till dig före jul, men jag har ytterligare frågor kring kockens rock och dem återkommer jag till i morgon.

lördag 12 december 2009

Veckans fönster

Kul fotoutmaning jag hittade denna sena timme då inspirationen att skriva har avtagit. Och äntligen fick jag användning av en lite äldre bild från en liten lunchrestaurang strax utanför Stockholms citykärna. Tittar du noga kan du se både mig och min bil, de speglar sig i bildens nederkanten.

Och här hittar du fler fönsterfotografer.

fredag 11 december 2009

Kockens byxor

Fick en fråga för lite sedan om de kläder som en kock har på sig och har fastnat ordentligt i mängder av detaljer. Att en kock förutom den vita kock-rocken och förklädet också har ett par speciella kock-byxor tänker man inte så ofta på.
Jag har pratat med kockar och letat fakta om varför kock-byxorna oftast var gjorda av svartvit-rutigt bomullstyg? Det finns även byxor som är svarta med vita ränder. Svaren jag fått har bara handlat om att byxorna ska vara lätta att tvätta och sköna att bära så därför är de gjorda av bomull.
Men varför var de svartvit-rutiga eller randade? Vet du något om detta? Skriv en rad och berätta! Har du en bra och trovärdig förklaring lovar jag att skicka dig en fin krogbok.

torsdag 10 december 2009

Torsdagsreflektion

Idag läser jag i mitt horoskop i morgontidningen och kan inte låta bli att göra några reflektioner kring texten. "Du har synnerligen lätt att få gehör för dina idéer. Du är modig och driftig. Inget kan stoppa dig."
Visst har jag mycket idéer och visst har jag lätt att få gehör för en del av mina idéer, men det beror nog mer på att jag vågar tala om dem och få andra med på vagnen. Och jag talar bara med närstående om idéer, som inte riktigt mognat ännu. Tror att det bara är så man kan utveckla något i positiv riktning.
Att föra fram en idé kan kanske ses som modigt, men omgivningen måste få tid på sig att smälta förslaget innan man kan gå vidare. Och det viktigaste av allt är att lyssna på reaktionerna från omgivningen för ofta har de synpunkter som kan föra något framåt. De funderar ofta på saker man själv inte tänkt på.
Är en idé riktigt väl förankrad, måste man sedan vara både envis och driftig för att den ska bli verklighet. Och nog finns det gott om saker som kan stoppa både mig och en god idé. Många av mina idéer kräver inte bara min egna tid, utan det måste till resurser i form av reda pengar. Och det finns det inte alltid så gott om.
"Har du en god idé, förverkliga den innan den förbleknar i prat", är en devis som följt mig genom åren. "Ett huvud utan bekymmer finns bara hos en fågelskrämma" är en annan och jag skrev dem i några tankebubblor och satte på dörren till mitt arbetsrum. Till förtret för en del, medan andra tyckte det var kul och tankeväckande.

onsdag 9 december 2009

tisdag 8 december 2009

Klappar med tidsfördriv

Snurrade runt på nätet en stund idag, faktiskt för första gången sedan jag flyttade hit för cirka ett år sedan. Har väl inte haft ro i kroppen att sitta stilla vid datorn eller så har det varit för mycket av annat att göra. Hur som helst var det lite roligt att titta ut igen.
Och mycket finns det nu att hitta för den som har problem med julklappar. Vad sägs om sätta in en rulle toalettpapper med suduku eller hjärngympa för att besökaren ska ha något att göra under toabesöket. Och för den golfbitne finns också en lösning med en putter, bollar och matta med hål och flagga. Och som kronan på verket ingår även en Stör ej-skylt.
Frågan är bara om någon vågar köpa sådana saker till den egna familjen, eftersom man troligen får det mycket svårt att själv ta sig in på hemlighuset. Kanske är det sån´t man istället köper till svågern som gillar golf eller syrran som gillar suduku.

måndag 7 december 2009

Radiokul

Blev i förmiddags uppringd av radio gotland, som på onsdag ska sända i två timmar här ifrån Tingstäde. De var på jakt efter intressanta människor att intervjua och visst undrar jag lite över hur de hittade mig. Jag tackade i alla fall ja till intervjun och ser med spänning fram emot mötet på onsdag, kanske kan det leda till att nya kontaktband med "gamla" bekanta kan återknytas.
Jag har ju levt ett rikt och kringflackande liv med ett spännande arbete i hela vårt avlånga land och det har tyvärr varit svårt att behålla kontakt med många av mina vänner och bekanta från förr. När man flyttar på sig måste man ju knyta nya vänskapsband om man ska överleva socialt och då blir tyvärr de gamla vännerna lidande.
Vi får se (eller höra) vad som händer på onsdag och jag hoppas att vi Tingstädebor har massor av kul och intressanta saker att berätta. Sånt som gör andra sugna på att se och uppleva mer av vad vi har att bjuda på i vår socken.

lördag 5 december 2009

Med vimpel

Jag som inte ville ha vare sig flaggstång eller solur, fick sådana när jag köpte huset för ett år sedan. De fanns i trädgården så det var bara att gilla läget. Flaggstången har jag aldrig använt, eftersom linan hade släppt och åkt ända upp i toppen och där har den suttit fast.
Flaggstången har inte tillhört de mest prioriterade områdena och därför har jag vant mig vid att den bara fanns där och var obrukbar. Ända till jag hittade en ljusgran, som går att hissa upp på stången. Med en sådan skulle jag ha en stor fin gran att kunna titta på både inne och ute, men då måste jag ju kunna använda flaggstången.
Sagt och gjort, när min syster och hennes kille senast var på besök hade jag en lite överraskning till dem. De fick hjälpa mig att ta ner stången så att den kunde få ny lina med nya fina krokar. Och när den låg nere, måste den naturligtvis mätas och få sig en tvätt-omgång. Och nu står den där fjorton meter hög, vit och fin med en vimpel i toppen och väntar på att nya ljusgranen skall anlända till Tingstäde.

fredag 4 december 2009

Halsa punsch

Fick mig ett gott skratt när jag vände på dagens tidning och läste om mannen som drack punsch på Systembolaget här i Visby. Han hade väl inga pengar, men var förmodligen väldigt törstig. Han gick in på bolaget, greppade tag i en punschflaska, öppnade den och drack upp innehållet på stället. Sedan skruvade han på korken igen, ställde den tomma flaskan på hyllan och lämnade butiken.
Undrar just varför han valde just punsch. Själv skulle jag nog valt någon annan, mindre söt sprit om jag skulle halsa en hel flaska. Nåväl, mannen greps ute på gatan och brottsmisstanken rör bedrägligt beteende.

torsdag 3 december 2009

Informationsmiss

Idag ska man ta det väldigt lugnt och inte klappa grannen för hårt på axeln, förrän man förvissat sig om vilken arm man blev vaccinerad mot svininfluensan på. Igår kväll var det nämligen folkvandring här i Tingstäde och målet var Gotlands försvarsmuseum där man laddat upp för vaccination av oss bybor.
Jag kan inte säga att jag precis älskar att få stick i armen, var också tveksam till nyttan med sprutan ända in i det sista. Vägde hela dagen fördelar mot nackdelar och om jag verkligen skulle gå dit. Men nu är det gjort, så jag hoppas och tror att jag gjorde rätt.
Och idag läser jag att man i morgon (fredag) ska dela ut information till alla gotlänningar om tid och plats för vaccinationen. Vad har egentligen hänt med de informationsansvariga? Ska inte sådan information delas ut innan själva vaccinationstillfället? Själv råkade jag av en händelse gå förbi en busskur och fick se ett anslag om att det igår var dags för oss Tingstädebor. Undrar bara om de ansvariga tror att alla går förbi en busskur varje dag eller vilken verklighet lever de i?

onsdag 2 december 2009

Ordlös onsdag - spår

Och vill du se fler tolkningar av spår kan du titta in här!

Tomten har kommit

I morse var det rejält halt ute för första gången denna höst och det var besvärligt att promenera med hunden i halkan. Både han och jag satte försiktigt ner fötter och tassar för att inte halka omkull. Ingen av oss vill ha några brutna armar eller ben, så idag är det dags att damma av broddarna.
Många bilister verkar dessvärre också blivit "tagna på sängen" och här i byn har den första halkolyckan inträffat. En och annan bilist stannar även till på vändplanen framför min lilla butik för en liten rast. De har nu fått något kul att titta på, så de kliver dessutom ur bilen.

På planen framför butiken står sedan i somras den gamla vagnen. Och vi som länge har talat om att göra en gubbe och sätta på kuskbocken använde i slutet av förra veckan lite av våra kreativa ådror. Dottern tillverkade en fin tomte med säckar på flaket medan jag fick ihop den stora granrisbocken. Och nu står de här och blickar ut mot bilister och gångtrafikanter.

tisdag 1 december 2009

Två skilda världar

Veckans tisdagstema handlar om spegling och i mitt arkiv hittade jag två bilder på temat. De kommer från helt skilda världar och speglar mina intressen och min vardag på ett trevlig sätt, så båda får får vara med denna dag.Den första är en krogrelaterad bild och den får stå för mitt intresse för krogvärldskulturen. Det är en bardisk, sedd snett uppifrån och här speglar sig inte bara notan utan också ljuset och glasen.
Den andra är en gren liggande i strandkanten av Tingstäde träsk. Jag fann den under min morgonpromenad med hunden en gråmulen dag i november.
Och här hittar du förstås många fler tolkningar av temat.

Grattis Ingrid

Idag, den första december, vill jag börja med att gratulera Ingrid i Fröjel. Hon har blivit utsedd till en av Sveriges bästa 50+-bloggare och vann en sprillans ny och fin dator när hon kammade hem ett av priserna. Grattis Ingrid, den vinsten är du väl värd för din trevliga blogg.
I tidningen fanns en lång artikel om Ingrid, bloggen och hennes skrivande, så min fikastund efter hundpromenaden tillbringade jag förstås framför datorn. Log igenkännande åt svaret på den sista frågan om hur mycket tid Ingrid tillbringar framför datorn. "Oj, alldeles för mycket. Men min man säger att det bästa med datorn är att då vet han var han har mig."
Passade förstås på att titta in på Dax, som genomförde blogg-tävlingen. Konstaterade att det är en nätverkssajt och mötesplats för aktiva män och kvinnor som befinner sig i en ny spännande livsfas. Här kan man nätverka och dejta, blogga, säga sin mening på forumet och kanske hänga med på en daxträff! Och det blir nog fler besök!

tisdag 24 november 2009

Rundade former

Hittade den här statyn i en park på söder vid mitt senaste besök i Stockholm. Tyckte det var lite roligt att någon suttit och stickat värmande handleds- och benvärmare för att sedan gå ut och klä upp en staty. Kul idé för att förgylla en grå och trist vardag.

Jag hade säkert bara gått förbi den om jag inte fångats av färgen på benvärmarna och kunde förstås inte låta bli att ta en bild. Den passar bra till veckans temaord "rund" hos Tisdagstema, för hjulen på barnvagnen är runda, handleds- och benvärmarna är nästan "rundstickade" och dessutom är kvinnans former rundade.

En bortskämd krogkatt

Satte mig vid skrivbordet i morse med morgontidningen och en kopp kaffe efter morgonturen med hunden. När tidningen var färdigläst kastade jag ett öga på dagens horoskop och fick mig en liten tankeställare. I horoskopet stod det - "Varför inte koncentrera dig på att ta itu med en del saker som ligger precis framför dig? Sätt igång!"
En snabb blick på skrivbordet och jag var snart i färd med att ta itu med pappershögen och datorn. Är pinsamt medveten om att jag blivit riktigt dålig på att uppdatera bloggen, men skam den som ger upp. Någon gång kanske det blir en vana att dagligen skriva några rader, men jag lovar inget.
På tal om tidningen så läser jag alltid Bisons krönika och veckans rubrik Visbys bortskämda krogkatt gav mig inspiration. Inte för att jag vet om historien är sann, men den passar i alla fall in på mitt krogtema. Och så här skriver han när han ska berätta om den berömda krogkatten.
"Jag träffade honom första gången i lördags kväll. Det är en stor gulvit hankatt. Ingen vildkatt för han lär ha ett hem i närheten av Stora torget, där han sommartid går runt bland krogarnas ute-serveringar och blir klappad och bortskämd. En och annan matbit får han säkert också.
Hans favoritkrog är G:a Masters och på kvällstid låg han alltid i en och samma stol på uteserveringen. Därifrån blev han aldrig bort-jagad, den stolen var reserverad. Men det blev höst, uteserveringen togs bort och stolen försvann. Katten accepterade dock inte detta utan gick på kvällarna omkring och jamade olyckligt, ända tills personalen lade ut en filt i en nisch vid entrén. Där ligger nu katten hela kvällarna och ser gästerna komma och gå."
Katter som kommer och går runt krogarnas uteserveringar har jag sett på flera ställen, men visst ska jag hålla utkik efter just den här krogkatten när jag är inne i stan.

onsdag 11 november 2009

Rätt hastighet

Nu gäller det att hålla foten i styr på gaspedalen för de flesta vägarna på ön kommer från och med denna vecka att skyltas om från 90 till 80. Och med all säkerhet kommer också trafikpolisen att vara mycket aktiv den första tiden.

tisdag 10 november 2009

Stjärnkock på ön

Vi har haft fint besök här på ön. Stjärnkocken, Christer Lingström, har varit engagerad för matlagningen till delegaterna på ett EU-möte. I Gotlands Tidningars pappersvariant av dagens tidning finns ett längre reportage kring Christers mattänk och jag blir glad när jag läser att även han är beredd att dumpa alla tillsatser i maten.
Christer säger att han har tröttnat på dagens matlagning, att det blivit alldeles för mycket teknik och kemi i köken och att man idag arbetar med ett 40-tal konsistensgivare och smakämnen. Han har drivit den fina restaurangen Edsbacka krog under 27 år och är en av få i landet som fått två stjärnor i Michelinguiden, så han vet vad han talar om.
Ett tips lämnar han även till alla gotländska krögare. "Satsa på lokalproducerat. Om man kommer till Gotland så vill man äta det som produceras här. Varorna här är tillräckligt bra och det finns många som vill ha det på tallriken och som är beredda att betala för det."
Det visste vi gotlänningar redan och det finns faktiskt några krögare som gått samman för att laga mat av just gotländska råvaror, men de behöver säkert mer stöd och uppmärksamhet för att synas. Jag undrar förstås varför man inte kontaktade någon av dessa krögare för matlagningen till detta EU-möte, men man ville förstås ha en riktigt tvättäkta stjärnkock.

måndag 2 november 2009

Gotländsk saffran

Gotlands kommun gör en tidning för den som är intresserad och bryr sig om vad som händer på Gotland. Alla som bor på ön får tidningen och man kan även få den om man är vinterfastlänning eller som man också säger sommargotlänning. Jag läser tidningen med stort intresse när den kommer och tycker att det är ett trevligt sätt att sprida information på.
Här finns i regel ett antal reportage om människor, miljöer och företag, men också om vad de vill och kan göra. I senaste numret fann jag ett intressant reportage om att saffran kan bli en gotländsk krydda på riktigt. Det är Stafva gård som planterat 20 000 lökar av arten, Crocus Sativus, saffranskrokus. Det lär för övrigt behövas 140 blommor för att få fram 0,5 gram saffran.
Självklart kommer det framöver att lanseras som en gotländsk upplevelse för den matintresserade. Tänk bara att kunna åka hit i november för att skörda sin egen saffran. Inte för att det blir billigare saffran utan för själva upplevelsen och vetskapen om att det är ekologiskt odlat. Det är bara att gratulera de kreativa människorna på Stafva för ytterligare en matig produkt från Gotland.

måndag 26 oktober 2009

Nystädat

Datorn har varit ganska trög en längre tid och det har inte varit särskilt kul att jobba med den. Allt fick dock sin förklaring när dottern i helgen gick igenom och "städade" den åt mig. Och när hon städade datorn passade jag på att städa runt skrivbordet och i mina pärmar.
Fick även hjälp att lägga in ett bokföringsprogram och komma igång med det. Så nu är företagets bokföring gjord enligt konstens alla regler och jag kan sluta oroa mig inför årets deklaration.
Helgens fantastiska "städinsats" är ovärderlig. Gammalt skräp är bortrensat, programvaror är uppdaterade och pappersinsamlingen har fått sin beskärda del. Allt fungerar som det ska igen och det går mycket snabbare.

fredag 16 oktober 2009

Bekräftat

Äntligen har jag fått mina aningar bekräftade. Pensionärer som jobbar mår bättre och är friskare än de som slutar jobba helt och hållet.
Så har jag alltid resonerat, men de flesta har bara skrattat åt mig. Så jag fortsätter alltså jobba, som jag alltid gjort och så länge jag tycker att det är kul.

onsdag 14 oktober 2009

Stinkande ris

Här har vi för inte så länge sedan kunnat följa debatten om lagad mat till skolbarn och åldringar eller cook and chill, som politikerna ville införa. Det har varit ett fasligt ståhej och politikerna tvingades dra tillbaka sitt förslag. Allt borde därmed vara frid och fröjd.
Döm om min förvåning när jag idag läste artilkel om att samma personal som sade sig vilja laga riktig mat nu har serverat dåligt och illaluktande ris till skolungarna. Det luktade fult, men var inte härsket sa någon i ett kök, men satte ändå fram det.
Och jag undrar förstås var all yrkesstolthet och kurage att säga ifrån har tagit vägen.

måndag 12 oktober 2009

Reklam eller inte

Har ägnat en lång stund att rensa bort alla reklambudskap jag fått i min e-postbox den senaste tiden. Det handlar mest om mat och drycker, så jag antar att jag blivit listad från någon av bloggportalerna.

Jag har ju inte tänkt att göra reklam för en massa nya produkter här, så det mesta hamnar i papperskorgen. Det här fångade trots allt mitt intresse. Kul att man nu kan beställa sin egen namnetikett på en flaska whisky.

När jag provade länken alldeles nyss fann jag att det ännu inte gick att beställa etiketten, trots att de i reklamen lovat premiär den 1 oktober. Det är mycket illa att inte hålla vad man lovar!

lördag 10 oktober 2009

Årets konditor är gotlänning

Ett stort grattis säger jag idag till Conrad Tyrsén, den gotländska konditorn. Han kammade igår hem titeln Årets Konditor 2009 i stenhård konkurrens med de fyra andra finalisterna.
”För en genomtänkt tolkning av temat, Caribien, både i smak och dekor. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till kreolsk kultur, koraller, turkost vatten och karibisk hetta”, löd juryns motivering.

fredag 9 oktober 2009

Höstrusk med krönikor

Idag är det ett riktigt höstruskväder här på ön och det blir alltså ingen svamptur. Även om hunden gillar att vara ute i skogen i vilket väder som helst, så har jag ingen lust att bli plaskblöt. Vi får helt enkelt ägna oss åt pälsvård istället. Och kanske blir det ett bullbak.
Har för övrigt levererat veckans sista krönika och har du lust att läsa dem alla så har du dem här. Med galoschjesus och frukost-flingorna i bagaget, Utkastad eller frälst från blöta fötter, På ökenvandring med kameler och kameldrivare, Stålmannen har förklädet på ryggen och Kärt barn har många namn.

onsdag 7 oktober 2009

Protestera mera

Att det lönar sig att protestera mot politikernas planer visar sig nu här på ön. Beslutet om att införa cook and chill-metoden för matlagning till skolor och äldreboende skrotas nu. Och politikerna medger nu också att de varit tveksamma, men det är väl bara ett spel för galleriet.

Rädda vägkrogsbiblioteken

I vårt avlånga land finns det idag tio vägkrogsbibliotek, där chaufförer och restaurangpersonal kan låna ljudböcker. Projektet som startades av Transportarbetarförbundet och Hotell och restaurangfacket blev snart en stor succé, chaufförerna började lyssna på böcker istället för att ha skvalradion igång.
Nu föreslår regeringens kulturutredning att KIA-medlen (Kultur i arbetslivet) ska dras in och jag blir så glad när jag läser att Lotta, min kompis på Transport, har tagit initiativ till en namninsamling för att skapa opinion mot regeringens förslag.
Idag finns det lite mer än 700 namn på listan, men den behöver fyllas på och du kan hjälpa till!

tisdag 6 oktober 2009

Rörpulare

Upptäckte häromdagen en läckande toastol så idag har jag haft rörmokaren på besök. Det blev ny stol och ny koppling, men också en liten pratstund. Jag är ju alltid lite nyfiken på varför man valt ett visst yrke och passar naturligtvis på att fråga. Det vanligaste svaret jag får är att pappa eller mamma hade samma yrke och så var det även med denne rörmokare.
Ett sånt här samtal leder lätt vidare till olika yrkesuttryck och vanliga arbetsmiljöproblem. Han kallade sig själv ibland skämtsamt för rörpulare eller rörkrökare. Själv gästbloggar jag den här veckan på Du och jobbet, där jag skriver om olika kroguttryck.

måndag 5 oktober 2009

Ett stort grattis

Idag gratulerar jag dottern och sonhustrun. De fyller båda år idag, men det är väl bäst för mig att jag inte talar om hur gamla de blir.

söndag 4 oktober 2009

Ny lag kommer

Efter en otroligt skön helg i skogen har jag nu rensat och tagit hand om några kilo höstkantareller. Jag har rensat huvudet på tankar också och har börjat ladda upp med frågor kring den nya lagstiftningen om kassaregister.
Alla företag som säljer varor och tjänster måste från och med den 1 januari 2010 ha ett godkänt kassaregister. Har förstås hört både det ena och det andra om denna lagstiftning, men som tur är kommer Skattekontoret här på ön att genomföra några informationsträffar. Självklart ska jag besöka en träff så att jag får tillfälle att ställa mina frågor.
Kommer alla, oavsett omsättning, att bli tvungen att skaffa ett godkänt register, så tror jag att många små företagare väljer att lägga ner sin lilla verksamhet. Det var kanske det politikerna menade när man lovade att göra det enklare för småföretagare. Mycket dyrare blir det i alla fall.

fredag 2 oktober 2009

Firarvärt

Idag har jag bara varit ute i skogen och insupit frisk luft, igår insöp jag något helt annat. Det fanns nämligen en hel del att fira. Har jag gjort några stora förändringar i mitt liv så har det i regel skett den 1 oktober
Det viktigaste är naturligtvis att jag kom till världen denna dag och i år blev jag alltså ett helt år äldre. Kanske har jag också hunnit bli ännu lite klokare och förståndigare. Detta firade jag ganska stillsamt med god mat och ett glas vin.
Det andra glaset vin var för att jag precis för 33 år sedan lämnade Gotland och flyttade till Lycksele. En flytt som kom att förändra mycket i min tillvaro. Jag brukar skämta om att det var dagen då jag föddes på nytt, till ett fackligt och mer medvetet liv.
Det tredje glaset höjdes för att fira att det är ett år sedan jag återvände hem till Gotland. Och på något märkligt sätt känns det inte, som om jag varit fastlänning så länge som jag varit.

torsdag 1 oktober 2009

Marknadsmat

Här på ön anordnas ett antal marknader från sista helgen i juli fram till mitten av denna månad. Så jag styrde kosan mot nordväst och Slite för att få lite känsla för folklivet på ön. Det var en förfärlig massa torgstånd med det gamla vanliga marknadskrafset, men jag hittade även stånd med genuint hantverk. Det är trevligast att titta på.
Mitt i parken fann jag även en kvinna som sålde ullgarn till bra pris. Och självklart har jag nu laddat upp ordentligt med garnhärvor så jag har något att sätta fingrarna i under de mörka vintermånaderna. Och är man på marknad hör det ju till att man blir lite hungrig. Jag lockades till ståndet där de grillade vildsvin och sålde vildsvins-klämmor. Om det var riktigt vildsvinskött eller bara vanligt griskött jag åt, det vet jag inte. Det var svårt att avgöra när man såg griskroppen uppspänd över grillarna, men doften och smaken var i alla fall god.
Det här uppstoppade vildsvinet stod som en reklampelare vid gångvägen och lockade säkert in några hungriga själar. Om inte, så fungerade svinet bra som foto-objekt. Jag såg några familjer som satte sina ungar vid grisen och fotograferade.Bakom serveringstältet hittade jag den här lilla kultingen i gräset. Den var gjord av tyg, men såg otroligt levande ut.

onsdag 30 september 2009

Lite disciplin skadar inte

Nej, jag har inte glömt bort bloggen och det har inte hänt mig något särskilt. Man kan väl bara säga att jag inte har varit tillräckligt disciplinerad för att skriva något sedan mitten av augusti. Det var då som sommaren var över och alla sommargäster lämnade ön. Det kändes lite som när man drar proppen ur badkaret och allt vatten försvinner. Det blev tomt och väldigt tyst.
Jag bestämde mig helt enkelt för att ta lite semester, ta dagen som den kom och bara göra det jag fick lust med. Och jag har verkligen legat på latsidan eller häckat i soffhörnan med en trave böcker inom räckhåll.
Visst har jag fortfarande haft vandrarhemmet öppet, men det är ju inte lika stor rusch den här årstiden. Och visst har jag haft butiken öppen, men inte alla dagar i veckan. Och visst har jag fått både motion och frisk luft, jag har ju hunden som regelbundet behöver gå ut. Annars har det varit riktigt skönt med en lång "semester", men nu känns det verkligen som om det är dags att jag börjar disciplinera mig och min vardag igen.

söndag 16 augusti 2009

Gammal bokskatt

Fick tag på en gammal bok med gotländska sägner på ett antikvariat i förra veckan. Den ingår i en hel serie böcker med "Svenska sagor och sägner" och de gotländska sägnerna är från början upptecknade av P.A. Säve under 1840-talet. Säve var i det närmaste besjälad av att samla ihop sägner, sagor, lekar och visor från Gotland. Vi kan idag glädjas över att hans handskrivna skatter finns bevarade på Uppsala Universitetsbibliotek, att ett antal personer har intresserat sig för materialet och skrivit av texterna.
Den här boken, som är fantastiskt fin, är utgiven 1959 av Herbert Gustavson och Åsa Nyman. Jag har nu suttit med boken uppslagen hela morgonen vid köksbordet och nästan andäktigt bläddrat och läst medan tvättmaskinen gått på högvarv.
Det är väldigt lätt att glömma både tid och rum, men jag har nu fått en hel del nya uppslag för mina utflykter på ön i höst. Och så får jag förhoppningsvis något att dela med mig av här framöver.

onsdag 12 augusti 2009

Mavens

Vi stod en kväll och resonerade om var man skulle bege sig för att äta något gott och vällagat i sommar och en av mina gäster berättade lyriskt om ett jättebra matställe i Kappelshamn. Och visst blev jag så pass nyfiken att jag måste åka dit! En första titt gjorde mig lite besviken, inredningen skvallrade lång väg om hamburgerställe i amerikansk stil. Men jag ändrade mig så fort vi fick in matsedeln och kunde konstatera att här fanns det ganska mycket att välja på och köttet kom från Ejmunds. Ejmunds gård är känt för sitt fina kött och de har också riktigt goda köttbullar. Jag bjöd för övrigt på sådana här en dag och ungarna trodde att jag stått och rullat dem själv.
Vi fick i alla fall en hellyckad kväll på Mavens i Kappelshamn. Maten var fantastisk god, servitrisen var otroligt proffsig och trevlig. Vi fick utan knot glutenfritt bröd till den i mitt sällskap som behövde det och fick veta att de alltid hade glutenfria alternativ på matsedeln.
Det bästa av allt var att hunden fick vara med oss om vi satt på uteserveringen. Naturligtvis skulle någon skoja och satte fram en flaska öl till honom. Men jag tycker att han såg mest frågande ut, som om han ville försäkra sig om att det var okey att ta en öl.

tisdag 11 augusti 2009

Trullhalsar

Igår hade jag en helledig dag, den första på hela sommaren och det var väldigt skönt. Började med att ta ett dopp i havet, det första för i år, nere vid Ihreviken. Tänkte ha en lång skön dag på stranden, men vädrets makter ville annat. Det började helt plötsligt regna ordentligt och alla på stranden packade snabbt ihop sina grejer och sprang till bilarna. På bara några minuter var stranden helt öde. För egen del var jag redan blöt efter badet och kunde ta det ganska lugnt.
Under kvällen körde jag ner till Trullhalsar för att se det stora gravfältet och kanske få några bra bilder. Tänker nämligen uppdatera hemsidan med lite gotländska sägner och Trullhalsar är ett vackert gravfält, som också är sägenomspunnet. I skymningen blir det lätt lite kusligt här och man kan nästan känna magin i luften.
Trullhalsars namn kommer troligen från att många stenar står upp ur jorden, som troll med sträckta halsar. Ordet ”trull” kan också ha med Bysen att göra eftersom han ibland kallas för trullet och i närheten av gravfältet ligger också Bysträsket.
Bysen är ett riktigt gotländskt sagoväsen som det finns många historier om. Han beskrivs ofta som ett litet skogsväsen, klädd i grått med röd mössa. Han kunde ställa till det ordentligt för människorna. Ibland satte han sig längst bak på böndernas vagnar när de var ute och körde. Han gjorde vagnen så tung att hästarna inte orkade dra den. Men han kunde också ställa om synen på folk så att de gick vilse i skogen.

söndag 9 augusti 2009

Medeltidskrogen Clematis

Har pratat om det länge och igår kväll blev det äntligen av. Slog mig lös och följde med sonen, barnbarnen och deras vänner till den medeltida krogen Clematis i Visby. Krogen är inrymd i ett gammalt källarvalv och de fladdrande ljuslågorna i takkronorna och på borden skapar en mycket speciell stämning.
Man sitter på bänkar vid långa bord och äter med fingrarna direkt ur faten och dricker vin ur lerkrus. Alla i sällskapet delar den långa linneservetten som läggs i knät på alla som sitter vid bordet. Jag åt en varm skänktallrik, som innehöll bröd, kål. färskost, lammkotlett och honungsglaserad revbensspjäll. Och visst blir man lite kladdig om fingrarna trots servetten.
Att be om en våtservett däremot eller att låta mobilen ringa är en stor synd och den som blir ertappad förs genast ut till skamstocken utanför entrén. Där blir man satt med huvud och händer fastlåsta i stocken medan förbipasserande skrattar och pekar finger åt den stackars syndaren.
Det är lite som ett skådespel både utanför och inne i valven. Servispersonalen är klädda i medeltida kläder och de underhåller emellanåt gästerna med att blåsa eld runt valven. Ingen vidare arbetsmiljö kan man tycka, men de som jobbar där gillar verkligen att uppträda och gyckla med gästerna.
Lite vemodig kände jag mig när vi vandrade därifrån på Visbys kullerstenslagda gator. Krogen Clematis stänger idag för att aldrig öppna mer. Någon penningstinn person har köpt hela huset och ska nu inreda den till privat bostad och den gamla medeltidsvalvet ska tydligen bli en vinkällare.

lördag 8 augusti 2009

Medeltida ljud

Medeltidsveckan här på ön går mot sitt slut och snart är det lugnt och tyst på Visbys gator. Det är många som kommer hit för att klä sig som på medeltiden och det är roligt att se hur de ansträngt sig att göra sina dräkter. Många lever sig verkligen in i det medeltida livet och gör allt för att det ska vara så naturtroget som möjligt, medan andra går omkring med en signalerande mobil i en skinnpåse vid höften. Undrar just varför ingen hittat på en signal med medeltida ljud? Det hade i alla fall bidragit till en mer medeltida stämning.
I tidningarna har däremot intresset för medeltiden inte varit särskilt stort, andra saker har helt dominerat nyhetsflödet. För ingen har väl missat att vår landshövding, Marianne Samuelsson, har blivit avsatt. Och nu väntar alla med spänning på vem som står på tur att inta posten, men vi lär väl ännu få vänta ett tag innan något blir klart.
Det spekuleras dock en hel del och många kända gotlänningar verkar vara mer intresserade än andra. Vi får väl hoppas att det inte blir någon av dem som har egna intressen att värna om, utan att det blir någon som tycker att det är viktigt att alla behandlas lika av myndigheterna.

söndag 2 augusti 2009

Öl-historia

Vet inte om sonen i Norrland tycker det var länge sedan jag delade med mig av en god skröna från krogvärlden för igår fick jag ett sms med följande historia. Jag säger förstås tack och lägger ut den här!
Cheferna från ölbolagen Carlsberg, Heineken, Norrlands guld och Budweisser var iväg och spelade på en golfbana någonstans i Sverige. När de spelat färdigt satte de sig ner i restaurangen vid golfbanan. De beställde mat och servitrisen frågade vad de ville dricka till maten.
- Jag tar en Carlsberg, probably the best beer in the world, sa chefen för Carlsberg.
Chefen för Heineken höll inte med så han beställde en Heineken vilken han naturligtvis ansåg vara bäst.
- Jag tar en Budweiser, för om det är det bästa ölet i USA, så är det bäst här också, sa chefen för Budweiser.
- Jag tar en Cola, sa chefen för Norrlands guld lugnt.
Alla de andra tittade förvånat på honom och frågade till sist varför han inte drack Norrlands guld till maten.
- Om inte ni ska dricka öl till maten så ska inte heller jag göra det heller...

tisdag 28 juli 2009

Färjekaoset fortsätter

Går omkring här och är ganska förb....d! Strulet efter båtkollisionen fortsätter och det är näst intill omöjligt att boka färja för den som behöver resa. Informationen blir dock lite bättre, men för många strandsatta turister är det fortfarande mycket besvärligt. Vi som har boende får många samtal om förseningar, men även en del avbokningar på grund av strulet.
Och häromdagen talade förstås herr Werkelin ut i pressen igen. Han vädjade till alla som har turistföretag att ställa upp och göra semestern trevlig för alla dem som drabbats. Det är väl självklart att vi tar hand om dem som drabbats på bästa sätt, men det kanske är så att herr Werkelin tycker att alla vi andra är helkorkade och behöver påminnas. Eller så har han bara ett ohämmat behov av att ständigt synas i pressen.
I tidningarna fortsätter man dock att skylla olyckan på varandra. Det har förstås tillsatts en utredning kring olyckan och det är naturligtvis viktigt att man tar reda på vad det var som gick fel. En olycka som den här ska ju inte kunna inträffa.
Nu går även rikstrafiken in och ska utreda hur färjebolaget har skött informationen. Och man får väl hoppas på att de inte bara tittar på hur Destinationens hemsida ser ut, utan att de lyssnar på resenärerna! Ett bra tips till dessa utredare är väl att bege sig till terminalerna där köerna är riktigt långa och där drabbade resenärer säger att Destionation Gotland är som en hal ål.

tisdag 21 juli 2009

En Munktell

På en gård här i Tingstäde står det en hel del gamla jord-bruksklenoder och i lördags provade man att tröska på gammalt vis. Traktorn, en Munktell 20-24 från 1916, gick igång sedan man värmt upp den med gasol. Och visst måste man vara en riktig entusiast för att få igång en sådan traktor. Den köptes in 1967 och har sedan ställts iordning bit för bit och när jag lyssnar på när Rune berättar förstår jag att det ligger mycket arbete bakom. Trösken är också den en Munktell 3,5 fot från tidigt 1930-tal. Den inköptes då av åtta bönder som ägde och brukade den tillsammans för så stora maskiner hade inte en enskild bonde råd med. Nu står trösken på Myrvälder gård tillsammans med traktorn och en ny generation håller på att lära sig hur maskinerna ska sättas igång och skötas.

Här visar Rune stolt upp de korn som tröskats fram och vill att vi lägger märke till hur rent säden tröskas i den gamla trösken.

måndag 20 juli 2009

Gotlänningar

Skrev för en tid sedan om duktiga gotlänningar och bland dem fanns Conrad, finalist i Årets konditor 2009. Nu kan man följa det spännande arbetet med att ta fram smaker i en Petit Four eller att få en tårta att se ut som någonting helt annat än en tårta! Självklart hamnar han på min blogglista i kategorin Mat och krogliv.
Andra gotlänningar, som jag under en längre tid följt i bloggvärlden, har äntligen fått en alldeles egen rubrik. Ja, just det - Gotlänningar! Först på listan hittar vi Ingrid från Stenstugu, som är en otroligt flitig skribent och som har en mycket innehållsrik blogg och en hemsida.
Den andra är Åsa, som skriver att hon är en levnadsglad mänsklig varelse som sitter fast i den gotländska myllan! Sitter fast är väl inte det rätta ordet, för Åsa sätter ofta på sig löpardojorna och tar kameran med på sina rundor. Hon förmedlar sina tankar från ön och bjuder dessutom på många fina naturbilder.

lördag 18 juli 2009

Bratsveckan går mot sitt slut

Denna vecka går mot sitt slut och så även bratsveckan. Tidningen har flitigt följt upp allt som hänt och idag fanns till och med en liten rapport. Polisen tycks i alla fall ha gjort ett bra jobb, mycket alkohol har tagits i beslag och hällts ut.
Till sist kan inte låta bli att notera att mina farhågor häromdagen har besannats. Några unga flickor har fått en stor del av sina liv förstörda. Det är verkligen förfärligt och jag hoppas att mina vänner på andra sidan pölen läser detta, så de är förberedda när deras tonårsdöttrar tjatar om att få åka till Visby under en bratsvecka.

onsdag 15 juli 2009

Debatten går vidare

Diskussionen om Stockholmsveckan eller bratsveckan, som den också kallas, går vidare. Idag hade tidningen ännu en artikel kring ämnet och självklart handlar det om festandet på båtarna i hamnen.
Flera grabbar uppger att de inte har för avsikt att gå iland för att besöka någon krog, utan de hämtar bara ner unga tjejer till festen ombord på båten. Och jag är tacksam över att jag inte har någon tonårsdotter att bekymra mig för.

tisdag 14 juli 2009

Stockholmsveckan

Så har den vecka då alla Stockholmare, som annars håller till på Stureplan och i Båstad, invaderat Visby. Det är en vecka som många förfasar sig över eftersom det brukar sprutas ut mer champagne än det dricks ur glas. Veckan kallas rätt och slätt för Stockholmsveckan och då vet alla i krogbranschen vad det handlar om. Och visst spenderas det en hel del pengar, många krögare är glada och nöjda, medan andra har satt stopp för champagnesprutandet.
Kul är det i alla fall att följa debatten om livet runt hamnen, det ger en bra bild av hur gotlänningar ser på dessa besökare.
"Att dom beter sig som svin eller mer som apor.... Se bara när dom står och viftar med armarna och skriker på sina båtar eller pappas båt..."
"visst är det kul att åka in och titta på "djurparken" ibland..."
Själv undviker jag stan (Visby) helt och hållet under denna vecka!

söndag 12 juli 2009

Sojdesbränning

Härom kvällen var jag ute i Smiss-skogen och tittade på när man tände det gamla sojdet. Där fanns förstås "Pricken" Karlsson och hans sojdesgubbar, som under vintern har samlat ihop en stor mängd gamla tjärvedsstubbar. Det är verkligen ett skådespel när de tänder sojdet under rituella former. De jagar bort Bysen och hans anhang, samt skjuter några skott för att skrämma bort andra ovälkomna väsen. Och här sitter Bysen med elva av sina små ungar i vagnen.
Det här med att tända sojde har väldigt gamla anor och i varje socken fanns det i regel ett gammalt sojde. Många är förfallna, men många har rustats upp och används idag av hembygdsföreningar, som på sommaren visar hur det gick till att utvinna tjära. Men jag vet inte om det finns någon annan än "Pricken" som bjuder på detta skådespel.

torsdag 9 juli 2009

Dags för soffhörnan

Det är ovädersvarningar på både radion och i tidningarna idag. Alla pratar om hur stora mängderna regn är, som öser ner över oss och det är svårt att föra något annat ämne på tal idag.
Själv tycker jag att en eller ett par dagars regn kan vara riktigt uppfriskande. Det gäller förstås att man har kläder som står emot vätan. Och visst är det väl mysigt att komma in efter en promenad i regnet, ta sig en kopp varm choklad och krypa upp i soffhörnan med en bra bok.
Idag ska jag läsa färdigt boken Vi åt aldrig lunch skriven av Lilian Ryd. Och jag fascineras av att Lilian lyckats fånga de stora skillnaderna i ordval och företeelser som förekommer i olika delar av vårt land och i olika samhällsskikt. Hon fångar vardagshändelser och sätter ord på de kulturskillnader som också jag upplevde och ofta funderade över när jag bodde uppe i Lycksele.

tisdag 7 juli 2009

Rattfyllerist

Att man ska vara försiktig när man är ute och promenerar på natten gäller nu även här i Tingstäde. Rattfyllerister känner inga gränser, de kör när det passar dem och i det här fallet var det väl tur att olyckan skedde mitt i natten.
Man kan följa bilens broms- och sladdspår under en längre sträcka innan den korsade vägen och körde in i räcket. På den här vägen och trottoaren passerar det under dagtid mängder med människor, gående eller på cykel, så vi får väl vara glada att ingen kom till skada. UCH, står det så passande på registreringsskylten och usch är bara ett mycket lindrigt ord för rattfyllerister.

söndag 5 juli 2009

Fru Krutbrännare

Det märks att Almedalsveckan nu är slut. Politiker, fackförbundsfolk och lobbyister har lämnat ön och lämnat plats för semestrande människor. De kommer med fullastade bilar eller i karavaner på cyklar med överfulla cykelkärror. Det gäller att ta det försiktigt när man själv kör bil för vägarna norrut är inte alltid så cykelvänliga. Hos mig stannar de till, äter glass och pratar en stund.
Några grannar tittar in varje dag och snackar bort en stund och det märks att det behövs en social mötesplats här i Tingstäde. Förr fanns ju affären och det var där man alltid möttes och fick höra om sånt som hänt i byn. Så nu får väl min lilla butik fylla den funktionen och en av grannarna kallade mig igår för fru Krutbrännare. Lite kul tyckte jag och kanske blir det mitt nya smeknamn här i byn.

fredag 3 juli 2009

Kakpusns dag

Idag är hjärnkontoret påkopplat igen och vi njuter av det fina vädret. I morse gick jag nere vid stranden och funderade lite på kakpusns dag, som enligt den gotländska allnackun inföll i onsdags.
Tycker det är fantastiskt roligt att Gutamålsgildet gjort denna almanacka med gamla ord och företeelser. Och kakpusn är en företeelse som inte bara användes förr utan även används idag vid stora kalas. Varje gäst får en påse att stoppa ner de sorters kakor som man inte orkar äta upp under kalaset och så tar man kakpåsen med sig hem.
Själv minns jag att min mamma alltid kom hem från syjuntor och kalas med en kakpåse. Ibland fanns det riktiga läckerheter i den och ibland hade allt förvandlats till smulor, men det var alltid lika spännande att få öppna påsen och framför allt att få smaka kakorna från något fint kalas.
Och hemma talades det länge länge om vilka fina kakor som bjudits på kalaset och om hur mycket arbete som lagt ner på kakbaket. Och så talades det förstås en hel del om dem som inte "anstängt sig" tillräckligt och om dem som inte hade minst sju sorters kakor att bjuda på!

torsdag 2 juli 2009

Hjärnan urkopplad

Igår tänkte jag skriva några rader om kakpusns dag, men jag var inte färdig med allt inför öppningsminglet förrän klockan slagit midnatt och då var hjärnan urkopplad för länge sedan. Ikväll är jag ungefär lika trött, men efter ett riktigt lyckat butiksmingel.
Massor med trevliga människor tittade in och önskade lycka till och det känns väldigt roligt. När så den förra ägaren till huset stod där med en blomma blev jag glatt överraskad, hade ingen aning om att hon följt mitt skrivande på bloggen och att hon läst om invigningsminglet. Tack Marianne och resten av familjen för att ni kom hit och tack för den fina blomman.
Nu längtar jag bara efter att få vila huvudet på kudden några timmar så det blir inget av med skrivandet om kakpusns dag nu heller, men jag lovar - det kommer!

tisdag 30 juni 2009

Smultron

Har nu under tre dagars hundpromenad också plockat mängder av de små väldoftande bären som kallas smultron. Det har tydligen varit mycket gynnsamt väder för de är både stora och många. Det har blivit några liter och visst har jag passat på att äta smultron med mjölk efter middagen.
De flesta bären har jag dock mosat och rårört med socker och konjak enligt ett gammalt släktrecept som jag delar med mig av på Krutbrännarens hemsida. Det blev några burkar och "dyrgriparna" har jag nu ställt undan i min svala källare.

Några skedar sylt till rörd vanlijglass är verkligen en lyx att njuta av då höstmörkret fallit och vintern viner utanför stugknuten.

Almedalen

Igår eftermiddag var jag på Hamnplan 5 i Visby där LO arrangerade sin medlemskväll. Och överallt träffade jag gamla bekanta från de olika fackförbunden, men så många vanliga medlemmar såg jag däremot inte. Man ska nog vara ganska aktiv inom facket för att klara av att mingla runt bland facktopparna.
Fick ett färskt exemplar av Schysta listan, en förteckning över de krogar på Gotland som har tecknat kollektivavtal. Och jag blev väldigt glad när jag öppnade den och upptäckte att man nu börjat få med krogar och hotell som ligger utanför Visby. Bra jobbat tycker jag för nu finns 146 ställen med och jag har äntligen en lista att ha liggande i bilen. Vill ju inte gärna gynna dem som inte har ett kollektivavtal.

måndag 29 juni 2009

Hektiska dagar

Här har det varit några hektiska dagar. Det är massor av småsaker som ska fixas innan jag kör igång mitt lilla företagsprojekt. Vandrarhemmet är nu helt klart och jag håller på med de sista detaljerna i butiken. Ja, riktigt klart blir väl aldrig, det kommer alltid att finns saker att göra för att förbättra och utveckla.
Hemsidan är också klar och här kan du ta dig en första titt på vad som hållit mig sysselsatt hela vintern och våren. Ett stort tack till dottern som byggt hela härligheten och som hållit sin första lektion med mig om hur sidan ska uppdateras och underhållas!
Nåväl, på torsdag kväll inviger jag officiellt alltihop med ett invigningsmingel mellan klockan 17.00 och 19.00. Har du vägarna förbi är du hjärtligt välkommen att titta in!

fredag 26 juni 2009

Att stoppa farliga jobb

En dag som började så bra, slutar nu med att jag är riktigt förb....d. Fick ett mail från en gammal facklig kompis med en länk till en artikel i nättidningen Arbetarskydd.
Eva Kovar på Svenskt Näringsliv påstår att skyddsombud på våra arbetsplatser utnyttjar sin stoppningsrätt för helt andra syften än arbetsmiljön. Hon menar att det finns skyddsombud som stoppar arbete i onödan, att det egentligen handlar om förtäckta stridsåtgärder. Och att de därför bör kunna dömas till skadestånd.
Struntprat, säger jag, som varit skyddsombud i krogvärlden under en väldigt lång tid. Det är en riktig pärs att stoppa ett jobb som är farligt. Man har arbetskamraterna emot sig därför att de ibland inte inser vad som kan hända och så förstås arbetsgivaren som ibland tycker att allt arbetsmiljöarbete på företaget är onödigt. Det har till och med hänt att arbetsgivaren velat utse sin handgångne man till skyddsombud för att indirekt kunna styra och ställa.
Nej, det handlar nog om helt andra saker. Det börjar väl dra ihop sig till nästa val och Svenskt Näringsliv önskar säkert att reglerna i vår äldsta lagstiftning luckras upp ordentligt så att många arbetsgivare blir riktigt nöjda.

Travlunch

En av mina vänner berättade att hon varit på travlunch och jag undrade försynt om hon travat runt något lunchbord medan hon ätit. Hon tittade oförstående på mig, skakade sakta på huvudet och förstod inte att jag skämtade.
Jag kan inte hjälpa det, men jag tycker det är roligt att finna ett nytt kroguttryck och kan inte låta bli att skämta lite när det är möjligt.

torsdag 25 juni 2009

Underligt

Det är jättebra med långa hundpromenader, man får motion och hinner rensa hjärnan från en hel del skräp. Och andra tankar gör sig ständigt påminda och man vet aldrig vad man tar med sig hem.
Apropå mitt förra inlägg, så återvände mina tankar idag till alla dem som skräpar ner i naturen. Att kasta ut en massa skräp, flaskor och burkar genom bilfönstret verkar inte alls vara lika skamligt som att plocka upp efter marodörerna. Visst är det underligt?

Gotlänningar är duktiga

Det är det jag alltid sagt, gotlänningar är väldigt duktiga! Idag läser jag att en gotlandsgrabb är en av finalisterna till att bli Årets konditor, vilket är det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Bra jobbat av en så ung grabb, men han har säkert haft både goda rådgivare och inspiratörer. Finalen går av stapeln den 9 oktober på Nordiska museet och Conrad får nu lägga sig på träningsläger i stället för på badstranden.
Häromdagen kunde jag läsa att gotlänningarna är näst bäst i Sverige på att lämna tillbaka burkar och petflaskor för återvinning. Det är bara värmlänningarna som är bättre än oss gotlänningar, som lämnar in 177 returflaskor- och burkar per invånare och år. Och jag känner jag mig i högsta grad delaktig, eftersom jag varje dag plockar upp sånt som folk kastar ut genom bilfönstret.
Måste väl erkänna att mitt insamlande i stor utsträckning beror på att jag är ute och går väldigt mycket med hunden. Jag vill självklart inte ha hans tassar sönderskurna på resterna av en trasig glasflaska och kan man göra en insats för naturen och djuren känns det väldigt bra.

måndag 22 juni 2009

After kubb

Så var midsommarhelgen över för denna gång. Här var det fint väder och som vanligt fullt av trevligheter. Sill, färsk potatis och iskall nubbe, vad mer kan man väl begära. Enda problemet var den otroliga mängden myggor som kläcktes efter förra veckans myckna regnande. De känns som små bombplan när de anfaller.
I trädgården står nu kubbspelet redo för årets kastare och i tidningen läste jag att det är dags att anmäla sig till VM i kubb. Det är ju ett roligt spel om man bara är överens om reglerna innan man börjar kasta. Och för säkerhets skull finns nu också VM-regler och för att inga språkliga förbistringar ska ske finns de här på ett antal språk. Det kan man väl kalla bra deltagarservice!
Och tur har jag också för i den lite mer finstilta annonstexten finner jag att det finns en matservering och att det ska bli "After Kubb". Undrar just om det ska drickas vanlig öl, gotlandsdricke eller något annat?

tisdag 9 juni 2009

Spara på stegen

I krogvärlden lärde jag mig att aldrig gå ut eller in i en matsal med tomma händer. Det finns alltid något man kan ta med sig och har man rent på sin egen station kan man hjälpa grannen. Att arbeta så innebär inte bara att man spar på stegen, man slipper en massa onödig stress också!
Så har jag åter börjat tänka efter väldigt mycket onödigt spring här i huset. Allt ska ju vara klart till midsommar och då gäller det att jobba på. Det finns alltid saker som ska flyttas till andra ändan av huset, upp eller nedför trappan, från det ena rummet till det andra, ut i garaget och till sopsorteringen.
Undrar varför jag inte tänkt på den gamla kloka regeln tidigare?

söndag 7 juni 2009

EU-val idag

Idag har jag gjort min samhälleliga plikt, jag har röstat i EU-valet. Och trots att jag var där strax efter det att vallokalen öppnade, så var jag inte först. Det kom folk från alla håll och kanter, några i bil och andra på cykel. Fler än jag avslutade morgonens hundpromenad med att rösta. Roligt att konstatera att så många här i Tingstäde nyttjar sin rätt att rösta och vi får hoppas på ett gott valdeltagande idag.

Vi anordnade för en tid sedan ett loppis i min "smörjhall", det som nu håller på att förvandlas till butik. Vi sålde väldigt mycket prylar och alla pengar som vi fick in gick till barnen i Gaza. Vi passade samtidigt på att informera om EU-valet och hade många fina diskussioner med människor som inte hade tänkt rösta, så vi får väl hoppas att några tänkt om till idag.

tisdag 2 juni 2009

Krutbrännaren

En lång dag går mot sitt slut och jag känner mig väldigt nöjd med mig själv. Har vandrat på norra sidan av Tingstäde träsk för att försöka få bilder på några orkidéer. Och jag lyckades hitta ett ställe med riktigt många Krutbrännare. Och den som sett mig i farten på krogen skulle säkert häpna över att se mig ligga på marken för att ta ett kort på en blomma.
Visst är Krutbrännaren fin, den ser ut att ha en hjälm på huvudet och tittar man närmare ser varje liten blomma ut som en liten soldat. Och eftersom jag döpt mitt företag till just Krutbrännaren är det extra roligt att ha hittat den. En av bilderna kommer säkert att finna en bra plats på min kommande hemsida.

söndag 31 maj 2009

Cykelparadis

Idag har jag varit runt i Visby för att leta motivbilder till min hemsida. Och överallt blir man påmind om att sommar och semester-tider närmar sig. Det rustas och fejas överallt, för fint ska det vara när alla turister anländer.Till och med cykeluthyrarna har ställt fram nya fina cyklar för uthyrning. Så snart får man vara vaksam när man kör bil, många cyklister kör med kärra på släp, mitt i vägen och ibland ett par stycken i bredd.

fredag 29 maj 2009

Klättrar uppåt

Idag har jag gjort något jag inte trodde att jag skulle klara. Fick möjlighet att gå upp i Tingstäde kyrkas torn för att ta ett kort på kyrkklockan. Att ta sig upp för de branta och smala trapporna gick väl an, men att sedan gå nedåt var faktiskt värre.
Kan i alla fall berätta att det 189 trappsteg ända upp till toppen, men jag klarade bara att gå 150 av dem. Dels var det ett rejält vinddrag däruppe, det är sju gluggar på varje sida av det fyrkantiga tornet, och dels satte min höjdrädsla stopp för vidare klättring.
Någon bra bild på kyrkklockan blev det inte heller, eftersom den var full med fågelbajs. Men ett rejält gympapass blev det i alla fall.

torsdag 28 maj 2009

Det doftar lök

Mitt ute i skogen, långt från bebyggelsen kände jag en stark lökdoft när jag var ute och promenerade med hunden. En snabb titt runt omkring mig visade att jag hade hittat ett nytt ställe där den fina ramslöken växer. Det är alldeles för sent att plocka några blad just nu, men jag kunde inte låta bli att ta en bild.
Det nya ramslökstället har jag i alla fall lagt in i mitt minne, bra att komma ihåg till nästa skördesäsong. Och kanske kommer jag då att arrangera en ramslöksafari!

torsdag 21 maj 2009

Brödbak

Idag har det bakats surdegslimpa i en gammal vedeldad ugn på vår hembygdsgård, som för övrigt heter Polhemsgården. Det blev nästan fyrtio limpor och det doftade helt underbart när de togs ur ugnen.
Och jag kunde inte låta bli att ta ett foto av de fyra herrarna som penslade de varma bröden. För visst är de riktigt söta när de har förklädet på!

onsdag 20 maj 2009

Näktergalen är kommen

Trots att det är länge sedan som jag var servitris och jobbade sent på nätterna kommer jag aldrig i säng i "anständig" tid. Jag försöker ofta tala förstånd med mig själv och säger att just i kväll ska du lägga dig tidigt, men tyvärr hjälper det inte. Det finns alltid något spännande att hitta på när de mörka timmarna faller in.
Ikväll var jag ute en sväng med hunden och slogs plötsligt av kontrasterna i mitt liv. Från ett bullrigt krog- och storstadsliv till tystnaden och stillheten på landet. Här går jag ofta under en himmel full av lysande stjärnor och ikväll hörde jag näktergalen sjunga i parken. Stod en lång stund och bara njöt av livet.
Och visst är det fantastiskt att det går att trivas lika bra i så olika världar.

tisdag 19 maj 2009

En skördedag

Igår blev det en riktigt sen kväll. Hittade under dagen ett superställe med fina kajpar och kunde naturligtvis inte motstå frestelsen att plocka med mig dem. Det blev den sista skörden för i år, för när kajpen går i blomning är den inte så god. Nu ligger den nedklippt och fryst i lagom stora påsar för en värmande soppa längre fram. Kanske blir det också något att bjuda turisterna på när de kommer.
Hade en otrolig tur för jag hittade också en stor älvring med fina vårmusseroner. Och som den svampnörd jag är kunde jag inte heller motstå att plocka den. Det är en riktigt läcker matsvamp och den doftar ljuvligt, så det blev förstås en riktig svampsmörgås för mig innan jag gav upp för dagen.

måndag 18 maj 2009

Stora vita flingor

I morse höll jag på att sätta kaffet i halsen när jag tittade ut och fick se stora vita flingor, som singlade ner från skyn. Med sömndruckna ögon trodde jag först att det snöade, men upptäckte snart att det var blombladen från mitt japanska körsbärsträd.
Jag har varje morgon i ett par veckors tid kunnat glädjas åt de vackra rosa blommorna på trädet utanför mitt lilla köksfönster. Men nu är det alltså dags för trädgården att gå vidare med annan blomprakt och jag ser med spänning fram emot de knoppar, som nu är på väg.

söndag 17 maj 2009

Jag har vandrat till en mila

Under ett par veckors tid har jag varje dag tagit min långa promenad med hunden till ett fantastiskt litet ställe mitt ute i skogen. Där har jag kunnat följa det mödosamma arbetet att bygga upp en kolmila. Och det har varit mycket intressant att varje dag få se nya detaljer i arbetet. Först all veden som staplats i lager på lager på ett sinnrikt sätt, så täckningen och slutligen håltagningen på toppen innan milan tändes. Kvällen då milan tändes var riktigt fin och man kan nog påstå att det var lite av en folkfest i skogen. Det bjöds på rågbulle med kaffe och så förstås lite musik av en riktig speleman. Och för den som vågade ta sig en slurk av nybryggd gotlandsdricke fanns det så det räckte i ett hundra liters mjölkspann. Några sena kvällar har jag också letat mig ner till milan och suttit och pratat med "gubbarna" som vaktat milan på nätterna. Jag känner mig verkligen privilegierad som har möjlighet att få vara en del i en bygd som låter folk vara med och uppleva sån´t som man bara har sjungit om tidigare. Och då tänker jag givetvis på Dan Anderssons "Jag sitter vid min mila medan timmarna lida..."
Även om tiderna var annorlunda då den visan skrevs, känner jag stor respekt för det kulturarbete som bedrivs idag för att vi vanliga dödliga ska få en inblick! Och de som stått för arbetet är naturkommittén i Tingstäde hembygdsförening!

onsdag 13 maj 2009

Föreningsliv i Tingstäde

Det känns som om jag alltid ligger ett steg efter i min planering och i mitt skrivande. Tiden vill som jag nämnt tidigare inte riktigt räcka till eller så har jag tagit på mig för många arbetsuppgifter. Hur som helst, jag gillar ju att vara aktiv i föreningslivet och det har jag sedan i mars blivit i Tingstäde hembygdsförening.
Just nu jobbar vi för fullt för att behålla den fina samlingslokalen vi har i Tingstäde. Det är ju extra roligt att tidningarna tar upp tråden och skriver lite om vårt arbete. Självklart hoppas vi på ett positivt svar från kommunen framöver. Det är viktigt för bygden att det rika föreningslivet får en chans att leva vidare!

fredag 17 april 2009

Kajpsoppa

Visst är det underbart när solen skiner från en klarblå himmel och man hittar de första spirande kajplökarna. Kunde naturligtvis inte låta bli att plocka tillräckligt för att göra vårens första kajpsoppa. Det finns många recept på kajpsoppa, men jag har ett alldeles eget, som jag använt mig av under många år. Och för ovanlighetens skull ska du nu få ett recept i min blogg.
Kajpsoppa
1 ½ dl hackad (1/2 cm bitar) kajp
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 ½ dl mjölk
2 msk mjöl
1 äggula
½ dl grädde
salt och peppar
ett paket bacon

Så här gör du:
Koka ihop vatten och buljong, lägg i kajpen och sjud i 5 minuter. Gör en redning av mjölk och mjöl, vispa ner den och låt soppan koka upp. Vispa grädde och äggula och häll det i soppan. Rör om och smaksätt. Soppan får inte koka med gulan i för då skär sig soppan.
För att få en lite fylligare smak kan du strimla och knapersteka baconet och låta fettet rinna av ordentligt innan du lägger den i soppan.
Till sist är det bara att äta och njuta!