fredag 17 april 2009

Kajpsoppa

Visst är det underbart när solen skiner från en klarblå himmel och man hittar de första spirande kajplökarna. Kunde naturligtvis inte låta bli att plocka tillräckligt för att göra vårens första kajpsoppa. Det finns många recept på kajpsoppa, men jag har ett alldeles eget, som jag använt mig av under många år. Och för ovanlighetens skull ska du nu få ett recept i min blogg.
Kajpsoppa
1 ½ dl hackad (1/2 cm bitar) kajp
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 ½ dl mjölk
2 msk mjöl
1 äggula
½ dl grädde
salt och peppar
ett paket bacon

Så här gör du:
Koka ihop vatten och buljong, lägg i kajpen och sjud i 5 minuter. Gör en redning av mjölk och mjöl, vispa ner den och låt soppan koka upp. Vispa grädde och äggula och häll det i soppan. Rör om och smaksätt. Soppan får inte koka med gulan i för då skär sig soppan.
För att få en lite fylligare smak kan du strimla och knapersteka baconet och låta fettet rinna av ordentligt innan du lägger den i soppan.
Till sist är det bara att äta och njuta!

6 kommentarer:

paus sa...

Åh så gott det låter! Jag måste nog testa receptet här framöver!

Åsa! sa...

Tro det eller ej, men jag har bara ätit kajpsoppa en enda gång i mitt liv! Jag tyckte det var sisådär...

Frukostflingan sa...

paus; hoppas du hittar din kajp så du kan testa!

åsa; det finns ju en himla massa recept och jag har prövat ett antal, i något av dem skulle det vara potatis men det var inget vidare. Kanske var det ett så´nt du smakade?

Sarah sa...

Kajpsoppa för mig är ingen kajpsoppa utan potatis. Men det låter spännande det där med bacon, det borde jag prova att lägga i en skiva innan servering!

Anonym sa...

här i Flen plockar jag KAJP mars/april massor i soppan brukar jag ha lite riven muskot som jag tycker är ljuvlig och knapparstekt bacon - för övrig går den alldeles utmärkt att frysa - tack för recepten på Kajp
margareta wårenius Flen

Anonym sa...

här i Flen plockar jag KAJP mars/april massor i soppan brukar jag ha lite riven muskot som jag tycker är ljuvlig och knapparstekt bacon - för övrig går den alldeles utmärkt att frysa - tack för recepten på Kajp
margareta wårenius Flen