På en gård här i Tingstäde står det en hel del gamla jord-bruksklenoder och i lördags provade man att tröska på gammalt vis. Traktorn, en Munktell 20-24 från 1916, gick igång sedan man värmt upp den med gasol. Och visst måste man vara en riktig entusiast för att få igång en sådan traktor. Den köptes in 1967 och har sedan ställts iordning bit för bit och när jag lyssnar på när Rune berättar förstår jag att det ligger mycket arbete bakom. Trösken är också den en Munktell 3,5 fot från tidigt 1930-tal. Den inköptes då av åtta bönder som ägde och brukade den tillsammans för så stora maskiner hade inte en enskild bonde råd med. Nu står trösken på Myrvälder gård tillsammans med traktorn och en ny generation håller på att lära sig hur maskinerna ska sättas igång och skötas.
Här visar Rune stolt upp de korn som tröskats fram och vill att vi lägger märke till hur rent säden tröskas i den gamla trösken.
4 kommentarer:
Ja, det är fint med människor som håller gamla maskiner och kunskaper igång. Men tänk att denna antikvitet en gång dessutom måste ha varit spetsteknik, det modernaste man kunde hitta på marknaden.
Åhh det där är min *barndomssomrar*, på Öland...visserligen, men ändå...kan förnimma doften och hur stressigt bönderna hade det!
När vi var alldeles nygifta Åke och jag fanns här på gården en gammal Bolinder Muntell med järnhjul. Den var bara igång under hösäsongen då den startades upp och drev höblåsaren. Jag undrar vart den tog vägen??
Jah Hollis; Visst är det en otrolig utveckling som skett med maskiner och annan teknik under de senaste femtio åren och visst är det tacksamt att det finns människro som vill förmedla kunskapen om de gamla maskinerna...
l*eva; kan också förnimma doften av halm och säd, men även av svettiga ryggar...
Ingrid; Ibland undrar man var saker har tagit vägen, men det var väl då som nu, att när det kom något nytt förpassades det gamla till någon tipp...
Skicka en kommentar