måndag 30 juni 2008
Munskänk
söndag 29 juni 2008
Hell´s Kitchen
lördag 28 juni 2008
En stor konstnär
Och för att citera konstpedagogen Anne Lidén "Sven är en stor konstnär med ett brett register. En stor mosaik i en kyrka, ett litet frimärke på ett brev, ett färgträsnitt i en lunchmatsal, en olje-målning på ett museum, en freskmålning i ett församlingshem eller en trägravyr på en boksida.”
För mig är han nog för evigt förknippad med Ivar Lo-Johanssons verk, till vilka han gjort ett femtiotal omslag och flera hundra illustrationer. Ett otroligt fint samarbete mellan en författare och en konstnär som startade 1942 då Sven höll på att plocka ner en av sina utställningar. Ivar Lo kom in och fick en liten privat förevisning och fann att de "talade samma språk".Så har du vägarna förbi Söderbärke under juli månad, så passa på och titta in, det är välskyltat ända fram till Barkens galleri och bokstuga.
PS. Och visst gjorde jag en riktig djupdykning bland alla böckerna i bokstugan. Där fanns mycket läsvärt, både nytt och gammalt, och några fynd fick jag med mig hem! Sommarläsningen är räddad!
tisdag 17 juni 2008
Klubbad oxe
söndag 15 juni 2008
Boken om Grythyttans Gästgivaregård
"Allmogen ska bidra med timmer och byggnadsarbete, medan gästgivaren själv ska svara för skorstenar, fönster, stolar, sängar, bord och bänkar. Varje gästgivargård ska ha tre klasser; en för adliga ståndspersoner, en för annat hederligt folk och en för gemene sällskap. Det ska finnas stallplats för 24 hästar och gästgivaren var själv skyldig att hålla minst sex hästar, selar, vagnar, kärror, slädar och båt. Han skulle också se till att det fanns havre, hö och halm för de egna och resenärernas hästar. Inomhus var han ålagd att hålla goda sängkläder, tvättfat, handdukar, husgeråd i köket och därtill förråd av olika livsmedel samt ved och ljus."
I slutet av 1800-talet kom järnvägen och Järnvägshotellet blev den nya naturliga samlingsplatsen. Den gamla gästgivargården, som drivits med hjälp av femton gästgivare, förföll och kommunen ville riva allt det gamla och ge plats för något nytt.
Några verkliga eldsjälar i Grythyttans Hembygdsförening (bildad 1942) var fabrikören Artur Lindqvist och gruvingenjören Yngve Henricsson. De båda kompletterade varandra väl i arbetet för att rädda Gästgivargården. Artur hade ett brinnande kulturhistoriskt intresse och en passion för gamla hus. Han var dessutom en mycket entusiastisk agitator. Yngve letade i gamla arkiv, skaffade fram handligar och uppgifter som han försåg Artur med. Och de lyckades till sist rädda de gamla husen från rivning och en ny epok i gästgiveriets historia kunde se dagens ljus.
Sist men inte minst kommer så Carl-Jan 1973 in i bilden, som den sextonde gästgivaren på Grythyttans Gästgivaregård. Och visst är han visionären, men utan hjälp av bygdens hemmafruar, praoelever och några krogproffs skulle han aldrig ha kunnat skapa detta kändis-land med en mat- och kulturmiljö av högsta klass.
ISBN 91-89394-20-8
lördag 14 juni 2008
Om sandwich
fredag 13 juni 2008
P-liggare
Om Jansson
Den hemlige kocken
"Bländade av reklamens budskap om "hemlagat", "hälsosamt" och "smalt" sätter vi dagligen i oss mängder av tillsatser och substitut. Och för myndigheterna är huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja bröd som inte är bröd, cider som inte är cider, glass som inte är glass."
Boken innehåller inte bara hemskheter utan här finns också en del positiva tips exempelvis en praktisk inköpsguide, en säsongsguide till färska grönsaker, frukter och bär, En Sverigeguide till 100 genuina matproducenter över hela landet, samt en förträfflig E-nummerguide till 316 tillåtna livsmedelstillsatser.
Den hemlige kocken, är en bok jag verkligen tycker att alla borde läsa. Själv kommer jag att återvända till texten många gånger framöver, det är läsning som varje dag sätter tydliga spår i mitt matköpsbeteende.